Emeklilerin beklediği zam için geri sayım başladı: İşte masadaki formüller
Asgariye gelen zam, enflasyondaki artış, memur maaşlarındaki iyileştirme sonrası gözler emekli maaşlarına çevrildi. Başkan Erdoğan’ın geçtiğimiz gün "Emeklileri de memnun edecek adımlar atacağız" ifadeleri sonrası ara zam haberleri gündeme geldi. Peki emekli ara zammı nasıl olacak? İşte masada konuşulan formüller…
Ekonomide yaşanan dalgalanmaların en çok mağdur ettiği kitle emekliler oldu. Son yapılan asgari zammı, memur maaşı iyileştirmesi sonrası gözler emekli maaşlarına çevrildi. Başkan Erdoğan geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada beklenen müjdeyi "emeklileri de memnun edecek adımlar atacağız" sözleri ile ifade etti. Bu açıklamanın ardından ise SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklisinin gözü sinyali verilen ara zamma çevrildi. Emekliye Zam düzenlemesi ekim ayında Meclis'e gelecek.
Emekliye ara zam ekim ayında Meclis’te!
Sabah’ta yer alan habere göre; Merakla beklenen emekliye Zam sürecinde "Prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi, seyyanen zam ve 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilmesi" olmak üzere üç önemli başlık bulunuyor. Ekim ayında başlayacak olan Meclis’in ilk gündem konusu emekli zam mı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yürütülen çalışma kapsamında emekli aylıklarına kademeli artışla prim günü ile aylık arasında kopan bağın kısmen telafi edilmesi hedefleniyor.
Emekli zammında kademeli artış
Emekli maaşlarında yapılacak düzenlemede; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Emekli zammı da 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek.
Prime göre düzenleme
Mevcut takvime göre ocak ayında SSK, Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı, enflasyon farkı alacak. Başkan Erdoğan'ın Macaristan dönüşü "ara zamma" ilişkin mesajı, emeklilere ocak ayında yapılacak zam öncesi bir iyileştirme yapılacağı şeklinde yorumlanıyor. Bu yıl olduğu gibi refah payı da dikkate alınarak oransal artışla iyileştirme yapılması birinci seçenek arasında bulunuyor. Bu durumda ocak ayı beklenmeden doğrudan bir ara zam yapılması söz konusu olabilir. Memurlara olduğu gibi emeklilere de seyyanen bir artış yapılması da seçenekler arasında yer alıyor.
Bağ-Kur'lu erken emekli olacak
Küçük esnafın, tüccarın emekliliği için gerekli prim gün sayısı SGK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Yapılacak düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur'lular 9 bin gün yerine 7 bin 200 güne düşürülecek. Böylece 1.800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.
Yeni yılla beraber her şey netleşecek
Çalışma Bakanlığı'nca ortaya konulacak formüller Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Söz verdik. Meclis açılır açılmaz gereken yapılacak inşallah, çalışıyoruz" derken, emekliler yeni yılda enflasyon zammıyla gelen artış oranını da 3 Ocak'ta öğrenecek.
Bugün 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının artıp artmayacağı da merak ediliyor. 2019'da 1.000 lira olan en düşük emekli aylığı 2020'de 1.500, Ocak 2022'de 2.500, Temmuz 2022'de 3.500, Ocak 2023'te 5.500, mart ayında ise 7.500 liraya yükseltildi.