16.09.2024-09:37 (Son Güncelleme:16.09.2024-09:37)

Elon Musk’ı kara kara düşündürecek gelişme: Starlink’e Türk rakip geliyor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Elon Musk’ın Starlink projesine rakip olacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Starlink’e Türk rakip geliyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kızılelma projesinin ardından alçak yörünge uydu takımı fırlatma projesini duyurdu. Bayraktar, Baykar’ın uzay projeleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirterek, iki uydunun inşa edildiğini ve toplamda 100 uydu hedeflediklerini açıkladı. Bayraktar, bu projeyle Türkiye'nin kendi küresel konumlama sistemine sahip olmasının egemenlik açısından kritik bir adım olduğunu vurguladı.

Stratejik Bağımsızlık: Küresel Konumlama Sistemi

TRT Haber canlı yayınına katılan Bayraktar, projenin Milli Uzay Programı kapsamında geliştirildiğini ve bu sistemin Türkiye'nin uzayda bağımsızlığını sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Bayraktar, şu an inşa edilen iki uydu ile başlanacak projede toplamda 100 uyduya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Küresel konumlama sisteminin stratejik önemine dikkat çeken Bayraktar, “Bu sistem, göklerdeki bağımsızlığımızı sağlayacak ve egemenliğimiz açısından çok stratejik” dedi.


Finansman İHA Gelirlerinden Sağlanıyor

Bayraktar, projenin finansmanının büyük oranda Baykar’ın insansız hava araçlarından elde ettiği gelirlerle karşılandığını belirterek, "İş, beyinlerde ve gönüllerde bitiyor. Artık 'biz yapamayız' duygusu ortadan kalktı, 'Nasıl lider oluruz' üzerine çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Roket Yarışmasında Geleceğin Yıldızları

Selçuk Bayraktar, Tuz Gölü Hisar Atış Alanı'nda düzenlenen roket yarışmasını da ziyaret etti. Yarışmada 80 finalist takım yarıştı ve Bayraktar, genç mühendis adaylarıyla sohbet ederek projeleri hakkında bilgi aldı.

Starlink İle Benzerlik Gösteriyor

Bayraktar’ın projesi, Elon Musk’ın SpaceX girişimi Starlink ile benzerlik gösteriyor. Starlink, küresel internet kapsama alanı sağlamak için alçak dünya yörüngesindeki uydulardan oluşan bir sistem. Türkiye’de Starlink, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında gündeme gelmişti.

muratcankilic@haber365.com.tr