Binaların çatı ve cephelerinden elektrik üretme dönemi başlıyor. EPDK vatandaşın kendi elektriğini üretmesine olanak sağlayan mevzuatı düzenledi. EPDK tarafından düzenlenen mevzuata göre, binalarda yapılacak santrallerin kurulu gücü en fazla 10 kilovat olabilecek, ortaya çıkacak elektrik fazlası ise faturalı olarak satılabilecek.
Türkiye'de binaların çatı ve cephelerine yapılacak güneş panellerinden elde edilecek enerjiyle tüketicilerin elektrik faturaları oldukça düşürecek.
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) görevlilerinden aldığı bilgiye göre, kamuoyunda çatı mevzuatı olarak bilinen düzenlemeyle, binalarda kurulu gücü 3 kilovata kadar olan güneş enerjisi santralleri için doğrudan bağlantı görüşü ve çağrı mektubu oluşturulacak.
Uygulamayla birlikte tüketici konumunda bulunan aboneler, binalarının çatı ve cephelerine koydukları güneş panelleri ile elektrik elde edebilecek. Bu şekilde abonelerin enerji giderleri düşerken, elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı da yükselecek.
Binalarda yapılacak santrallerin kurulu gücü en fazla 10 kilovat olacak. Santrallerin kapasitesi binanın bağlantı anlaşmasındaki tüketim gücünü aşayacak.
Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli yapılarak elektrik üretmek isteyen kişiler, ilk olarak bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketine başvuracak. Başvurular, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra biriminde gerçekleştirilecek.
Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20'sine kadar belirleyecek. Başvurular, trafo gücü ve tüketim güçlerine bakılarak değerlendirilecek.
Vatandaşlar binalarda elde ettikleri elektriğin fazlasını mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketlerine satış yapabilecek. Bu işlemin gerçekleşmesi için vergi mevzuatı gereğince vatandaşların sattıkları elektrik miktarı üzerinden fatura kesmeleri lazım.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.