03.10.2024-11:39 (Son Güncelleme:03.10.2024-11:39)

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde Nekropol Çalışmaları

Mersin'deki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde, nekropol turizme kazandırılmak üzere kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde Nekropol Çalışmaları

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti, Roma ve Bizans dönemlerine ait zengin kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Bu kadim yerleşim yerinin nekropol alanında yürütülen çalışmalar, turizme kazandırma hedefini taşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Desteklediği Projeler

Ayaş Mahallesi'ndeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu liderliğindeki 15 kişilik bir ekip tarafından sürdürülüyor.

Nekropol Çalışmaları ve Gelecek Planları

Antik kentteki çalışmalar, turizme açılması planlanan kuzey bölümde yer alan Roma yolundaki nekropolde yoğunlaşmış durumda. Kızılarslanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede Bizans ve Roma dönemine ait farklı mezar tiplerinin bulunduğunu belirtti.

''Nekropolde genel temizlik yaptıktan sonra bölge gezilebilir hale geldi. Ziyarete açılma süreci, gelecek sezonlarda gerçekleştirilecek olan restorasyon çalışmaları ve bilgilendirme tabelaları ile yürüyüş rotalarının tamamlanması sonrası başlayacak,'' diye ekledi.

Trekking Rotası Projesi

Kızılarslanoğlu, antik dönemde Roma yolunun bu bölgeden geçtiğine dikkat çekerek, ''Projelerimiz arasında bu yolu aktif hale getirmek de var. Tarihi mezarların arasından geçerek güzel bir trekking rotası oluşturabiliriz. Kızkalesi'ne kadar giden bu yol, doğa yürüyüşçüleri ve gezginler için cazip bir destinasyon olacak.'' şeklinde konuştu.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki nekropolün (mezarlık alanı) turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr