El Tırnak Kenarı İltihabı Nasıl Geçer?
Ellerimiz ve tırnaklarımız hassas organlarımızdır. Her an çarpmayla, kırılmayla, etin kalkmasıyla vb. karşı karşıya kalabilirler. Bununla birlikte, halk arasında adı ‘‘dolama’’ şeklinde de geçen, el tırnak kenarı iltihabı da yaşam kalitemizi etkileyecek dereceye ulaşabilir.
El tırnak kenarı iltihabı nasıl geçer diye sormadan evvel, bunun tam olarak neye tekabül ettiğini bilmemiz, yanlış tedavi yöntemleri aramamızı da önleyecektir.
EL TIRNAK KENARI İLTİHABI NEDİR?
‘Dolama’ (pronişi) el ya da tırnak kenarlarında oluşan tırnak dokusunun iltihap kapması, kızarması, kaşınması ve şişmesidir.
Öncelikle, hafif bir kaşıntıyla başlayan bu hastalık, yavaş yavaş kızarmayla ve sonrasında acılı bir şişkinlikle seyreder. Sonra, ilgili yerde iltihaplanma görülür. Acı gitgide artar, kimi zaman zonklamaya dönüşür. Etin ve tırnağın renginde değişim görülür. Kırılmalar baş gösterir. Kanama da olabilir.
EL TIRNAK KENARI İLTİHABI NEDEN OLUR?
Kimi kez kasap hastalığı ya da kedi hastalığı diye de bilinen bu sorun, ellerdeki kesiklerden içeri dolan zararlı mikroorganizmaların dokuyu esir alması şeklinde tanımlanır. Kasapların et keserken fark etmeden aldıkları ufak yaralar, kedilerin insanların ellerine attıkları patiler, bu tehlikeli hastalığı davet edebilmektedir.
Tırnakların yapılarındaki deformasyonlar, genetik etkiler, pedikür ve manikürden kapılan mikroplar, tırnak makasının yanlış kullanımı, etin kesilmesi, tırnağın içeride kalması vd. durumlarda dolamaya davetiye çıkarılabilmektedir. Aile bireylerinden birinde ya da ikisinde varsa, diğerlerinde de görülme ihtimali yüksektir.
Tırnak yeme, parmak ya da tırnak emme, elleri sürekli ağza götürme, takma tırnak kullanma, daha önce elleri ve tırnakları bir yere çarpma, kıstırma gibi travmatik hallerde de hastalığa davetiye çıkarılabilmektedir. El tırnak kenarı iltihabı neden olur denilirse, genellikle dikkat edilmeyen tırnak kesimleri ve ellerdeki çizikler baş sebepler arasında gösterilmektedir. El tırnak kenarı iltihabı nasıl geçer diye sorulursa, ellerin bakımına ve kontrolüne özenle eğilmek gerekmektedir.
EL TIRNAK KENARI İLTİHABI TEDAVİSİ NASILDIR?
El tırnak kenarı iltihabı nasıl geçer derseniz, kendi kendine geçmeyeceğini, mutlaka bir uzmana gidilmesi gerektiğini belirtebiliriz. Çünkü, dolamanın da çeşitleri bulunmaktadır. Bazı mantarların ve virüslerin neden olduğu akut versiyonu bulunduğu gibi, kimi zaman nükseder hale gelen kronik dolamalar da vardır. Genellikle, çocuklara baş gösteren herpetik hali ise, Herpes virüsüyle kişiye geçmektedir.
El tırnak kenarı iltihabı nasıl geçer sorusunun cevabı doktorunuzda gizlidir. Onun tırnağınızı vakit geçmeden incelemesi ve size bir ilaç tedavisi sunması gerekir. Bazı ileri seviye durumlarda tırnak çekmesi, apsenin boşaltılması gibi yöntemlere de gidilebilmektedir. Bu cerrahi tedaviler de iyileşme adınadır. Çünkü, hastalık asla kendi kendine azalmaz ya da geçmez.
Dolama olan bölgeyi göğüs hizasında tutmak, fazla hareket ettirmemek gerekir. Bağışıklık sisteminin düşüklüğü, sigara ve alkol tüketimi de parmaktaki rahatsızlığı etkiler. Isıtılmış suya batırılan bir pamuk yardımıyla, dolama olan bölgeye bir kompres uygulamak da başlangıç için iyi olacaktır. Hijyenik kurallara da uyum gösterilmesi önemlidir.