El Salvador Devlet Başkanı'ndan çarpıcı ABD uyarısı: “Dolar patlayacak, Batı Medeniyeti de düşecek!"
Amerikalı milyarder Robert Kiyosaki'nin ardından El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, dolar ve Batı medeniyeti hakkında çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bukele, "Dolar patlayacak, Batı medeniyeti de düşecek" şeklindeki ifadeleriyle dikkat çekti. Her iki liderin benzer öngörülerde bulunması, küresel ekonomik istikrar ve doların geleceği konusundaki endişeleri vurguluyor.
Amerikan ekonomisiyle ilgili yapılan ikinci uyarı, finansal eğitim şirketi Rich Dad Company'nin sahibi Robert Kiyosaki ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele tarafından yapıldı. Kiyosaki, "Doların sonu Roma İmparatorluğu gibi olacak. Altın ya da Bitcoin alın" ifadeleriyle ekonomik uyarılarda bulunurken, Bukele ise "Balon patlayacak" şeklinde bir uyarıda bulundu. Her iki liderin benzer öngörülerde bulunması, Amerikan ekonomisi ve küresel mali istikrar konusundaki endişeleri artırmaktadır.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ABD'deki Maryland'daki CPAC Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Bitcoin'i ülkesinin resmi para birimi yapmasının ardından ABD ekonomisine yönelik uyarılarda bulundu. Bukele, ABD ekonomisinin tutarsız para basım politikaları üzerine inşa edildiğini belirterek, küresel ekonominin belkemiği haline gelen doların değer kaybedeceği uyarısında bulundu. Bu açıklamalar, Bukele'nin ekonomik çalkantılar ve finansal belirsizliklere karşı duyarlılığını ve alternatif para birimlerine olan ilgisini yansıtmaktadır. İşte o açıklamalar…
“1- Asıl sorun, siz Amerikalıların hükümeti finans ettiğinize dair oluşan yanılgıyı sürdürmek için yüksek vergiler ödemeniz… Aslında siz yapmıyorsunuz. Hükümet para basımıyla finanse ediliyor, kağıt kağıtla destekleniyor. Kaçınılmaz olarak balon patlayacak.
2- Durum göründüğünden daha da kötü. Çünkü Amerikalıların çoğu ve dünyanın geri kalanı, bu saçmalığın farkına varacak olsaydı, para biriminize olan güven kaybolurdu. Dolar düşecek ve onunla birlikte Batı medeniyeti de düşecek.”
“ABD ekonomisi, daha iyi performans sergiliyor”
Standard & Poor's (S&P), uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, ABD ekonomisi hakkında bir açıklama yaptı ve "ABD ekonomisi, dünya genelindeki diğer büyük ekonomilere kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor" ifadelerine yer verdi. Açıklamada, ABD'nin ekonomik göstergelerinin güçlü olduğu ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen direnç gösterdiği vurgulandı. S&P'nin bu açıklaması, ABD ekonomisinin uluslararası finans kuruluşları tarafından olumlu bir değerlendirme aldığını göstererek şu açıklamayı yaptı:
“ABD ekonomisi emsallerinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor, politika faizlerindeki keskin artışa rağmen 2023'te büyümenin arttığı tek büyük gelişmiş ekonomi oldu."
S&P Global Ratings Küresel Baş Ekonomisti Paul Gruenwald, para politikası sıkılaştırmasının etkisiyle ABD ekonomisinin büyümesinin eninde sonunda yavaşlayacağını belirtti. Ancak, bir dereceye kadar istisnai durumun üretkenlikteki son kazanımların devam etmesi halinde göreceli üstün performansın süreceğine işaret etti. Gruenwald, ABD'nin ekonomik büyümesinin diğer büyük ekonomilere kıyasla daha güçlü olduğunu ve bu durumun önümüzdeki dönemde de devam edebileceğini ifade etti.
ABD ekonomisinde büyüme gözlendi
2023'ün dördüncü çeyreğinde ABD ekonomisi, yüzde 3.2'lik büyüme oranıyla beklentilerin biraz altında bir performans sergiledi. Beklenti, yüzde 3.3 seviyesindeydi. Bu büyüme, geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük bir performansı temsil etti. Önceki yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.2, ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 4.9 büyüme kaydedilmişti.
2023 yılı genelinde ülke ekonomisi, yüzde 2.5 büyüme kaydetti. Dördüncü çeyrek büyümesinde, tüketici harcamaları, ihracat, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlar özel envanter yatırımlarındaki düşüşle birlikte etkili oldu. Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 1.7'den yüzde 1.8'e çıkarıldı.
Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.6 artmıştı. Bu dönemde gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 2'den yüzde 2.1'e revize edildi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde de yüzde 2'lik artış kaydetmişti.