Çin’de ortaya çıkan ve ülkemizde de görülen Coronavirüsü gün geçtikçe daha hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Bugünlerde hiç kimse zorunda olmadıkça evinden dışarı çıkmıyor. Kendini evinde karantina altına alan kadın erkek herkes ekmeğini evinde kendi yapmaya başladı. Bizde sizin için ekşi mayalı tam buğday ekmeği tarifini derledik. İşte detaylar…
MALZEMELER
- 3 bardak buğday unu
- 2 bardak tam buğday unu
- 2 bardak ekşi maya
- 1,5 bardak su
- 1 dolu yemek kaşığı tuz
Not: Bol tahıllı bir ekmek yapmak istiyorsanız içerisine ikişer yemek kaşığı keten tohumu, susam, haşhaş ve çekirdek içi de ilave edebilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Öncelikle tam buğday ve buğday ununu tuz ile beraber güzelce karıştırın. Ayrı bir kanın içerisinde su ile mayayı da güzelce karıştırın. Daha sonra maya ile unu bir araya getirerek spatula yardımıyla iyice birbirine yedirin. Karışıma elinizi sürmemeniz oldukça önemli… Ardından mayalı unu tezgaha alıp karıştırma işlemine başlayın. Fakat hamuru yoğururken içinin hava almasına özen gösterin. Bu yüzden ezerek değil, daha nazik yoğurmaya çalışın. 6-7 dakika içerisinde ekmek hamurunun pürüzsüz bir hal aldığını göreceksiniz. Pürüzsüz bir hal aldıktan sonra hamuru kaseye alıp üzerini nemli bezle örtün ve mayalanması için bekleyin. Ekmeğin mayalanması için yaklaşık 2-3 saat bekletmeniz gerekiyor. Bu süre zarfında yarım saatte bir hamuru elinizle bir kez karıştırıp yeniden dinlendirmelisiniz. Tabii ki de bu kadarla bitmedi. Mayalanan hamuru uzatın. Daha sonra tekrar beze haline getirdiğiniz hamuru 6-7 saat kadar buzdolabında bekletin. Çünkü hamuru dolapta bekletmek, içerisindeki glütenin artmasını yavaşlatıyor. Buzdolabında mayaladıktan sonra pişirme işlemine geçmeden 1-2 saat önce hamuru çıkartın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ekmeği yuvarlak şekli verdikten sonra süslemek için üzerine bıçakla kesikler atın. Fırını altlı üstlü 230 derecede ısıtın. Ardından ekmeği ısınmış fırına sürün. Bu şekilde ekmeği yaklaşık 40 dakika pişirin. Ekmeğin daha nemli olması için fırına dayanıklı bir kabın içerisinde su da koyabilirsiniz. Pişen ekmeğin ilk sıcaklığı gittikten sonra soğuyana dek bir sofra bezi ya da temiz mutfak bezine sarılı olarak bekletmeyi ihmal etmeyin. 3-4 saat sonra ekmeğinizi dilimleyip servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun…