Ekonomide Belirsizlik Nedir?
Geçmişte yaşanan ve büyük oranda tahmin edilme olasılığı bulunan sorunların tekrar edilmesi ya da hiç öngörülemeyen ya da tanımlanamayan sorunlar ile karşılaşılma olasılığı şeklinde verilebilecek yanıt ekonomide belirsizlik nedir sorusunun en basit ve anlaşılır hali ile cevabıdır.
Ekonomide belirsizliğe hazırlanma ya da belirsizliği en aza indirme gibi bir durum söz konusu değildir.
Ekonomiyi Etkileyen Birçok Durum Vardır
Çünkü gelecekte neler yaşanacağının bilinmemesi bunu kontrol etme imkanı vermez zaten ekonomi biliminin matematik alt yapısı da buna uygun değildir. Ancak geçmişte yaşanan sorunların tekrar etmemesi konusunda bir hazırlık ya da öngörü yapılabilir, ekonomiyi etkileyen birçok durum vardır, iç ve dış etkenler, kalıcı, geçici, sürekli ya da kesintili şoklar ekonomiyi doğrudan etkiler. Bu nedenle hükümetlerin ve devletlerin ekonomi için uzun ve kısa vadede tedbirlerinin sürekli hazır olması yani iyi bir ekonomi yönetimi yapmaları lazımdır.
Belirsizliğin Artması Faiz Oranlarının Değişmesine Neden Olur
Ekonomide belirsizlik nedir, ekonomide belirsizliğin artması ülkeler arasında ki faiz oranlarının değişmesine neden olur, para politikası otoriteleri izlenen yol ile alakalı bir beklenti oluşturur. Bu beklentiyi de belirsizlik ve olasılıklara göre belirler ama Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Federal Funds Futures gibi göstergeler izlenen politika konusunda önceden bilgi ya da sinyal verebilir. Birçok etken ya da durum ekonomiyi etkiler, petrol fiyatlarında ki düşüş ya da yükselmeden, iklim ve hava şartlarına kadar, ülkelerde yaşanan sosyal ve ekonomik problemlerden politik gelişmelere kadar tarımsal üretimden küresel kredi krizine kadar ekonomide belirsizliğin artmasına neden olan yüzlerce değişik durum ve faktör vardır.
Ekonomide Ki Belirsizlik Riskleri Arttırır
Bu durumların hemen hepsi öngörülemeyen ve daha öncesinde tedbir almanın mümkün olmadığı durumlardır. Ancak daha önce sinyal veren durumlarda söz konusudur, dünya çapında ısınma ya da küresel kredi krizi gibi olaylar yaşanmadan kendisini hissettirir bu gibi durumlarda tedbirlerin alınması uzun bir zaman gerektirir bu nedenle devletler ya da hükümetler ekonomide belirsizliği azaltmak için orta ve uzun vadede planlamalar yaparlar. Ekonomide ki belirsizlik hem planlama yapmayı hem de karar almayı zor hale getirir üstelik riskler de artar.
Olabildiğince İyi Gelecek Tahminleri Yapılmalı
Şayet ekonomide ki belirsizliğin neden olduğu ağır şartlara bir de ülkelerin ekonomi yönetiminin beceriksizliğinin eklenmesi durumunda ciddi önlemlerin alınması mümkün olmaz. Ekonomide belirsizlik nedir sorusuna aranan cevapların ardından gelecekte yaşanması olası durumların bilinmiyor olmasını dikkate alarak aynı bireylerin davranışı gibi ülkelerde bizim atasözümüze göre ayağını yorganına göre uzatmalı. Olabildiğince iyi gelecek tahminleri yapmalı, kısa ve orta vadede tedbirlerini ve planlarını hazırlamalı ve sürekli olası gelişmeler ya da durumlar dikkatle göz önünde bulundurmalıdır, ülke içinde alınacak kararlarda buna göre alınmalıdır.