01.07.2024-10:54 (Son Güncelleme:01.07.2024-17:06)

Ekonomi otoriteleri Türkiye’nin gri listeden çıkmasını konuşuyor: ‘Finansal sisteme olan güven artacaktır’

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından alınan kararla 3 yıl sonra gri listeden çıkan Türkiye, ekonomi otoritelerinin gündeminde yer alıyor. İşte ayrıntılar…

Türkiye’nin ekonomisi için en önemli kararlardan birisi geçtiğimiz günlerde Bakan Şimşek’in de katıldığı Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısında alındı. Türkiye'nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması, ülke ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu gelişmenin Türkiye'ye yönelik yatırımcı ilgisini artıracağını ve ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor.

Kredi notunun yükselmesini destekleyebilir

İHA’da yer alan habere göre; 28 Haziran'da gerçekleştirilen FATF toplantısında alınan karar, ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının beklenen bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, son dönemde gri listeden çıkmak için önemli adımlar attı. Bu adım, finansal sisteme olan güveni artırarak ilk etapta kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin ülke kredi notunu yükseltmesine katkı sağlayabilir" dedi.


FATF'nin gri listesinde olmanın ülke finansal itibarı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Tufaner, "Gri listeden çıkmanın, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak için kritik bir öneme sahip olduğunu" söyledi. Ancak, daha yüksek kredi notları elde edebilmek için Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerde daha sağlam bir performans sergilemesi gerektiğini de vurguladı.

Kritik bir öneme sahip

Tufaner ayrıca, Türkiye'nin mali ve ekonomik politikalarının uluslararası yatırımcıların güvenini kazanmada kritik bir rol oynadığını belirterek, "Bu süreçte enflasyonla mücadelenin kalıcı olarak çözülmesi önem taşıyor" dedi.

Gri listeden çıkışın tahvil piyasasında yabancı girişlerini teşvik edebileceğini belirten Tufaner, uzun vadeli yatırımların ülkeye çekilmesi için ise ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.

kursat@haber365.com.tr