Gıda maddelerinde de alkol bulunabilir. Besinlerin alkol bulundurma şekilleri 3'e ayrılmaktadır.
1- Mayalama yoluyla belli bir miktar alkol içeren ve bu oranı aşmayan gıda maddeleri haram sayılmamaktadır. Bunlara önek olarak kefir, boza verilebilir.
2- Bazı yiyecek ve içecekler doğası gereği içlerinde alkol barındırmaktadır. Bunların tüketilmesi de son derece helaldir. Bunlara en iyi önek meyvelerdir.
3- Bazı besinlerin içerisine çözeltmek amaçlı alkol katılabilmektedir. Fakat bu yöntemin herhangi bir ilaç veya tedavi gibi amacı yok ise dinen tüketmek sakıncalıdır. Çözeltmek amacıyla katılan alkol ise, bu alkol değişikliğe uğramadığından ötürü o içeceği tüketmek helal değildir. Ama alkolun haricinde helal sayılan bir çözeltici koyulduysa helal sayılır.
Sonuç olarak:
Gıda maddelerinde temel kural olarak sayılan, haramlığı netleşinceye dek o gıda maddesini tüketmek helal kabul edilir. Haram olduğu kesinleştiği an haram olarak kabul edilmektedir. Emin olmadığınız, şüpheli olan bu tür gıda maddelerinden uzak durmak ve tüketmemeye özen göstermek en hayırlı olandır.
Bir meşrubatı tüketmeden önce terkibini (karışımını) incelemek ve içerisinde çözelti olarak alkol kullanılıp kullanılmadığını araştırmak gerekmektedir. Öneğin bazı gazozcular, gazozun içindeki esansın su ile karışımını sağlamak için kullanılması gereken maddenin pahalı olmasından ötürü ucuza kaçmak isteyerek bu karışımı etil alkol ile yapmaktadırlar. Bu durum gazoz markaları ve bir yönden de üreten kişinin dindarlığına göre değişiklik gösterebilmektedir.