Ekmek buzdolabında saklanır mı? Ekmek nerede saklanmalıdır?
Evlerimizde en çok tükettiğimiz besin olan ve vazgeçemediğimiz ekmeklerin nasıl saklandığı sağlık için oldukça önemli. Peki ekmekler nasıl saklanmalı?
Ekmek buzdolabında saklanır mı? Ekmek nerede saklanmalı? Sofralarımızda en çok tükettiğimiz yiyecek olan ekmeğin nasıl ve hangi şartlarda saklandığı önemli bir mevzudur. Ekmeğin tazeliğini yitirmemesi ve aynı zamanda sağlık açısından iyi bir şekilde muhafaza edilmesi için saklanma şekline dikkat edilmeli.
Ekmek buzdolabına koyulmalı mı?
Kültürümüzde ekmeğin önemli bir yeri vardır. Neredeyse her yemekle birlikte tüketilen ekmek sofralardan eksik etmediğimiz milli gıdalarımızdandır. Bu kadar çok tüketilen yiyeceğin aynı zamanda en çok çöpe atılan ve en çok israf edilen besin olduğunu biliyor muydunuz?
Ekmek nerede saklanmalı?
Sürekli tükettiğimiz ekmekleri bazen fazla fazla alırız ya da bir önceki günden tüketemediğimiz için sonraki günlere kalır. Peki fazla fazla aldığınız ekmekleri buzdolabında saklamalı mısınız, saklamamalı mısınız? Şimdi bu soruların cevabını sizler için araştırdık. Eğer sizde "Ekmek buzdolabına konur mu?" diye merak ediyorsanız veya bugüne kadar uzun ömürlü olması için ekmekleri hep buzdolabında saklıyorsanız, haberimizi okumaya devam edin…
Eğer ekmeği buzdolabında saklıyorsanız birazdan okuyacaklarınızdan sonra bu alışkanlığınızdan hemen vazgeçeceksiniz. Çünkü ekmek, buzdolabına koyulduğu zaman içerisinde bulunan karbonhidrat molekülleri "retrogradasyon" yani Türkçesiyle "geriye hareket" durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içerisinde bulunan moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor.
Ekmeklerin bozulmasını ve bayatlamasını engellemek için ilk yapmanız gereken tabii ki tüketeceğiniz kadar ekmek almak... Tüketeceğiniz kadar ekmek aldınız ancak yine de arttıysa, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel bir saklama kabının içerisinde saklayabilirsiniz.
Mutfak tezgahınızın üzeri bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha doğru bir tercih olur emin olun. Eğer yine bitmemişse, ekmeği saklamak için dondurucuya da başvurabilirsiniz. "Buzdolabına konmuyorsa nasıl dondurucuya koyulabilir ki?" diyenler olacaktır, buna da hemen bir açıklık getirelim:
Elbette en tercih edilen yöntem bu değil fakat dondurucuya koyduğunuz ekmeğin içerisinde yer alan moleküller çok fazla kristalize olamadan donar, bu da su moleküllerinin karbonhidrat moleküllerini terk etmesini bir nebze de olsa engeller. Bu yüzden eğer bir ekmeği uzun bir sürede tüketiyorsanız buzdolabı yerine dondurucuda, mümkünse hiç hava almayacak bir şekilde saklayabilirsiniz…