07.07.2024-16:15 (Son Güncelleme:07.07.2024-16:15)

Ehliyet sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor: Direksiyon sınavında kritik değişiklik

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, ehliyet sınavında adayların en çok zorlandığı bölümlerden birinin değişmesi için çalışma yapılacağını dile getirdi.

Ehliyet sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yeni direksiyon sınavı sistemine dair önemli değişiklikler planlanıyor. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, daha uzun süreli ve daha esnek bir sınav sisteminin sürücü adaylarını beklediğini belirtti.

Sınav süresi uzuyor

Direksiyon sınavlarının süresinin 40 dakikaya çıkarılması planlanıyor. Bu değişiklikle daha iyi sürücüler yetiştirilmesi hedefleniyor. Murat Tekin, Avrupa standartlarını aşan yeni düzenlemelerle, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin güncelleneceğini belirtti.


Park manevrasında ikinci şans

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda zorlandıklarını ifade eden Tekin, yeni düzenlemeyle adaylara park manevrasında ikinci bir deneme hakkı verileceğini duyurdu. Bu değişiklik, park etme sürecinde daha fazla esneklik sağlanmasını ve adayların stresinin azaltılmasını amaçlıyor.

Sınav güzergahlarının genişletilmesi ve alternatif güzergahların eklenmesi planlanıyor. Ayrıca direksiyon sınavlarına "U dönüşü" manevrası eklenmesi de gündemde. Motosikletlerde 6-6,5 metre genişliğinde, otomobillerde ise 8 metre genişliğinde alanlarda iki manevrayla U dönüşü yapılması istenecek.

Araç temininde kolaylıklar sağlanacak

Sınavlarda kimlik doğrulaması yapılacak, böylece kimlik değiştirerek başkasının yerine sınava girme gibi usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Bu uygulama ile güvenlik standartları artırılacak.

Eğitim veren öğreticilere yönelik hizmet içi eğitimler ve engelli sürücüler için araç temininde kolaylık sağlanması gibi düzenlemeler de yeni yönetmelikte yer alacak. Engelli bireyler, kendi temin ettikleri veya kiraladıkları araçlarla sınava girebilecekler.

Elektrikli araçlar için de eğitim verilecek

Elektrikli araç kullanımının arttığını belirten Tekin, sürücü kurslarının bu araçlarla eğitim vermeye başladığını ve yeni yönetmelikle bu konuda da düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Yeni düzenlemelerle birlikte sürücü adayları daha uzun, güvenli ve esnek bir sınav süreciyle karşılaşacak, eğitim standartları yükseltilerek trafik kazalarının azaltılması hedeflenecek.


muratcankilic@haber365.com.tr