03.06.2022-11:45 (Son Güncelleme:03.06.2022-11:45)

EDİS deprem bildirim sistemi nedir, nasıl çalışıyor? Depremi saniyeler öncesinde haber veriyor!

EDIS ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen, EDIS hakkında detaylı bilgiler verdi. Depremin oluşum anından öncesinde haber verilen bu sistem oldukça yoğun ilgi gördü. EDIS deprem bildirim sistemi nedir? İşte ayrıntılar.

EDIS Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ali Emre Erişen, "EDIS ile artık depremlerin yerleşim yerlerine ulaşmasını beklemeden, saniyeler ve dakikalar içerisinden ekstra zaman kazanmak ve depremleri olduğu gibi yakalamak artık mümkün' dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark Konferans Merkezi'nde şirket yöneticileri, akademisyenler ve yetkililerin katıldığı etkinlikte, EDIS kurucu ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen tarafından tanıtıldı.

DIS; Apti, Sentez, Hubbox ve Sismic AI olmak üzere 4 uzman firmanın bilgi ve tecrübelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş, depremleri yerinde tespit etmek, bölgeyi oluşmadan uyarmak ve otonom önlemler almak için yüksek teknoloji kullanan entegre bir sistemdir.

EDIS, toplumu bilinçlendirmeyi, insanlara gelebilecek olası zararları en aza indirmeyi amaçlar ve gelişmiş mimarisi ile insanları doğal afetlere karşı koruyucu önlemler almaya teşvik eder.

Sistem, sanayi ve mağazalara doğrudan erişim ve hizmet sunacak şekilde planlanırken, arsa, apartman ve ticaret merkezlerine erişim Apti üzerinden sağlanıyor.

EDIS, depremleri önceden tahmin ederek insanların hayatlarını kurtarırken, sanayi ve işletmeler için büyük çaplı finansal kayıpları önlemek amacıyla yerli ve yabancı 4 şirket tarafından kuruldu.


Erken uyarı sinyali ile doğalgaz, elektrik gibi sistemler kapatılabilecek

EDIS tanıtım toplantısında konuşan EDIS ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen, bir afet durumunda almanın mümkün olduğu düşüncesiyle yola çıktığını belirtirken, EDIS'in başladığını söyledi. 2017 yılında deprem araştırma enstitüleri ve birçok üniversiteden sismologların desteği ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugün bilim adamlarının erken uyarı bir sistem üzerinde çalıştıklarına işaret eden Erişen, bu ​​sistemle birlikte kırılan fay hattının yarattığı sarsıntının yıkıcı etkisini artık insanlar tarafından önceden haber verildiğini söyledi.

fay hattı koptuğunda havada yayılan ses dalgaları gibi hareket eden iki dalganın oluştuğunu belirterek, "Uyarı sistemi sensörü erken takılırsa binaya ve ilk P dalgası depreminin yıkıcı etkisini yıkıcı S dalgasına ulaşmadan yıkıcı etkisini haber bildirir.

EDIS ile artık deprem kaynağına olan uzaklığa bağlı olarak, deprem olay zamanını yakalayarak, beklemeden yerleşim yerlerindeki sarsıntılardan daha fazla kazanç sağlamak mümkün' açıklamasında bulundu.

Türkiye ve dünyadaki belli başlı lokasyonlardaki geleneksel erken uyarı sistemlerinden farklı olarak EDIS, hesaplama süresini en aza indirmek için kendi cihazını sismik merkeze en yakın yere yerleştirir ve EDIS'in Apti gibi dört uzman şirketi vardır.  AIi Emre Erişen 'in deneyimlerini ve deneyimlerini herkesin erişimine açık hale getirmek için birleştirdiğini ve tasarladıkları EDIS'in dünyada bir ilk olduğunu anlattı.

Proje kapsamında Erişen, EDIS sismik algılama radar sisteminin Marmara bölgesinde belirlenmiş bir bölgede bulunduğunu ve alınan sinyali saniyeler içinde tüm kullanıcılara yayınlayacak şekilde tasarlandığını açıkladı.

Testte elde edilen sonuçlara bakıldığında Erişen, şimdiye kadar dünyanın en hızlı ve en ileri teknolojisine ulaşıldığını ve 'International Conference on Earthquake Early Warning JSPS (Deprem Erken Uyarı) bilim olduğunun kanıtlandığını vurguladı. Konferans bu yıl Türkiye'de EDIS'in himayesinde gerçekleştirilecek.

Erişen, yazılım ve telif haklarının tamamı Türkiye'ye ait olan ve yabancı ortaklarla ortaklaşa geliştirilen EDIS'in İsrail ve ABD başta olmak üzere deprem bölgesindeki tüm ülkelere hizmet vermeyi hedeflediğini söyledi.

Erişen şu sözleri de devam ettirdi:

"EDİS Deprem Erken Uyarı Sistemi sayesinde binadan çıktığınızda EDIS yapay zekası binaya depreme hazırlanmak için sinyal gönderecek. Sinyali aldıktan sonra bina içinde gerekli bağlantılar yapılacak ve bina onarımları yapılacak. İkincil afetleri önlemek ve yangın ve patlama riskine karşı korumak için asansörü en yakın kata sabitleyecek. Elektrikli eşyalar ve doğalgaz kapatılacak. Tahliye işlemleri sistem ile kolaylaşacak' açıklamasında bulundu.

Bir daire 1 ay boyunca simit fiyatı ile anlık deprem sinyali hizmetinden faydalanabilecek

AA muhabirlerine açıklama yapan Erişen, depremin yanı sıra EDIS' in diğer doğal afetlere de önceden bildirmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Erişen, EDIS'in geleneksel erken uyarı sistemlerine göre en önemli farkının daha hızlı ve raporlama yapmak olduğunu vurguladı. Depremin fabrikanın tekerleklerini durdurduğunu anlatan Ali Emre Erişen, depremin yıkıcı dalgaları fabrikaya ulaşmadan yapay zekaya sahip EDIS'in fabrika için gerekli önlemleri alacağını söyledi.

EDIS'in maliyet tasarrufu sağlanıldığı dikkat çekerken, simit fiyatına daireye bir ay boyunca anında deprem sinyal hizmeti alınabilecektir.

Erişen, EDIS'in sadece depremden önce sinyali vermekle kalmayıp insanların sinyali aldıktan sonra ne yapmaları gerektiğini de anlattığını vurguladı.

"İnsanların sinyal aldıktan sonra ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. AFAD tarafından hazırlanan deprem uyarısı ile ilgili bir video var. Sinyal vermeden önce kullanıcıların bu eğitimi tamamlaması gerekiyor. Sinyalinizi takip etmek için ilk yapmanız gereken şey bu videoları izlemek ve eğitimini almaktır.

Sistemin üç yıldır test edildiğini söyleyen Erişen, şunları kaydetti: Mesela İzmir depreminden önce gördük ve depremin ciddiyetini biliyorduk. İzmir depremini 23-24 saniye öncesinde tespitte bulunmuştuk' ifadesini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr