09.10.2024-17:59 (Son Güncelleme:09.10.2024-17:59)

Edirne Kırmızısının Hasat Etkinliği Düzenlendi

Edirne kırmızısı bitkisi için düzenlenen hasat etkinliğinde, kentin kültürel değeri vurgulandı.

Edirne Kırmızısının Hasat Etkinliği Yapıldı

Edirne'nin meşhur kırmızı rengine hayat veren bitkinin hasat etkinliği, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Karaağaç Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşma yapan Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne kırmızısının geçmişte casusluk hikayeleriyle öne çıktığını belirtti.

Kültürel Değer ve İşbirliği Vurgusu

Subaşı, Trakya Üniversitesi ile birlikte düzenlenen bu etkinlikte, renklerin yeniden kazanılması için önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti. "Bu güzel çalışmanın sürmesi için üniversite ve enstitü işbirlikleri önemlidir. Edirne kırmızısının, tüm Türkiye'de tanıtılması için umutluyuz" dedi.

Belediye Başkanı ve Rektör Yardımcısı'nın Açıklamaları

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da bu rengin kentin marka değeri açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Edirne'nin adını taşıyan bir rengin olması çok değerlidir ve bunun hikayesi de oldukça anlamlıdır," şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Tan, 2017’den bu yana Edirne kırmızısının kültüre kazandırılması için yoğun çaba gösterdiklerini aktararak, Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü Uygulama Araştırma Merkezi’nin YÖK tarafından onaylanmasının sevindirici olduğunu belirtti.

Etkinlikte Gözlemlenenler

Hasat etkinliğinde ayrıca, Edirne kırmızısı renginin elde edildiği bitkinin (rubia tinctorum) hasadı yapıldı. Kazanlarda kaynatılan kök bitkilerine iplik ve kumaş atılarak, rengin nasıl verildiği katılımcılara gösterildi. Programa çeşitli kamu kurumlarının müdürleri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.

Edirne Kırmızısının Tarihçesi

Dünya tekstil sanayiinde önemli bir yere sahip olan Edirne kırmızısı, 15. yüzyılda bu şehirde kök boya olarak üretilmeye başlanmış ve o dönemde daha parlak bir tuğla kırmızısı olarak tanımlanmıştır. İki usta tarafından formülün Avrupa'ya taşınması, rengin Fransa'da popülaritesini artırmasına yardımcı olmuştur.

Son yıllarda, unutulmaya yüz tutan bu rengin yeniden tanıtılması ve popülaritesinin artırılması amacıyla çalışmalar devam etmektedir.

Edirne kırmızısının elde edildiği bitki için hasat etkinliği düzenlendi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr