29.06.2024-16:59 (Son Güncelleme:29.06.2024-17:01)

Düzenlemeye 50 yeni madde geldi: Emekliye kök maaş gelecek mi?

Meclis’e sunulacak olan torba yasa teklifine emeklilerin beklediği kök maaş düzenlemesinin girip girmeyeceği merak konusu oldu. Taslağa 50 maddenin gireceği ifade ediliyor. İşte detaylar…

Milyonlarca emekli, maaşlarının enflasyona karşı koyabilmesi için yeni bir kök maaş düzenlemesinin yasalaşmasını istiyor. Hükümetin temmuz ayında Meclis'e sunması beklenen torba yasa taslağında, maaşı 10 bin liranın altında kalan yaklaşık 3,6 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren kök maaş düzenlemesi yer almadı. Ekonomim'in ulaştığı bilgilere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından taslağa eklenen 5 maddeye rağmen, kamuoyunda tartışılan kök maaş düzenlemesi taslakta yer bulamadı.

Kök maaş düzenlemesi gelecek mi?

İnternethaberEğer kök maaşınız 8 bin TL ise ve tahmini 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak açıklanırsa, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'ye tamamlanan maaşlar bu oransal zamdan faydalanamayacak. Bu durumda, maaşı 10 bin TL’ye tamamlanan emekliler, 'sıfır' maaş zammı almış olacak. Kök maaş düzenlemesi yapılmaması halinde, 10 bin TL altında maaş alan emeklilerin temmuz zammından yararlanamayacağı yönündeki eleştirilere rağmen bu madde taslağa eklenmedi.


Torba yasada neler var?

Haftalardır kamuoyunda tartışılan vergi maddelerinden yaklaşık 50 tanesi ise torba yasa taslağında yer aldı. Bu maddeler arasında şunlar bulunuyor:

Zombi şirketler üzerinden KDV vurgununu engellemeye yönelik düzenleme.

Yurtiçi ve yurtdışı şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması.

Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerini üstlenen şirketlerin kurumlar vergisinin yüzde 25'den yüzde 30'a çıkarılması.

Kayıt dışı çalışan moto kuryelerin vergilendirilmesi.

Yurt dışı çıkış harcının 10 kat artırılması.


kursat@haber365.com.tr