07.04.2022-23:48 (Son Güncelleme:07.04.2022-23:48)

Dur ihtarına uymama cezası ne kadar oldu Polisin dur İhtarına uymama ve çevirmeden kaçma cezası ne kadar, kaç TL

İnsanların araçlarını rahat ve belli kurallar içinde kullanılması için trafik polisleri tarafından rutin kontroller yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında trafikte seyir halinde olan şöförlerin uyması gereken kurallar olduğunu belirtmemiz gerekir.

İnsan hayatının büyük bir kısmı trafikte geçmektedir. Bir çok aracın sistematik bir şekilde seyir halinde hareket etmesiyle oluşan yoğunluğa verilen bu isim insanlar için artık çile haline gelmiştir. Günümüzde sinemaları aratmayan trafik problemleri hala devam etmektedir. İnsanların araçlarını rahat ve belli kurallar içinde kullanılması için trafik polisleri tarafından rutin kontroller yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında trafikte seyir halinde olan şöförlerin uyması gereken kurallar olduğunu belirtmemiz gerekir. Peki bu kurallara uyulmadığı taktirde şöförleri neler bekliyor. Dur ihtarına uymama cezası ne kadar oldu? Polisin dur İhtarına uymama ve çevirmeden kaçma cezası ne kadar, kaç TL? Cevapları haberimizde bulabilirsiniz.

Trafik polisi

Trafik Polisının görev ve yetkileri, genel anlamda trafiği düzenlemek, trafiği denetlemek ve meydana gelen trafik kazalarındaki iş ve işlemleri yürütmek olarak üç başlık altında toplanmaktadır. Araçların ve sürücülerin denetlenmesi sırasında sürücü ve araçlara ait belgelerin geçerliliği, sahteliği veya hile ile alınıp alınmadığı, bunların araç ve sürücülere ait olup olmadığını tetkik etmek, araçların muayenelerinin yapılıp yapılmadığını, trafik güvenliği ve araç tekniği yönünden trafiğe uygun bulunup bulunmadığını kontrol etmek, noksanlıkların giderilmesini sağlamak üzere ilgililer hakkında yasal işlem yapmak, Trafik kazaları sonucu yolun trafiğe kapanmış olması halinde kazaya ilişkin iz ve delilleri kaybolmayacak şekilde işaretlemek, trafik güvenliği yönünden gerekli önlemleri almak ve yolu trafiğe açmak, Karayolu ve erişme kontrollü karayolu üzerinde alt yapıya veya yolun yapım ve bakımına ilişkin ilgili kuruluş veya kişiler tarafından yapılan çalışmalar sırasında veya çalışma mahallinde trafik akımı ve güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerin yeterli ve uygun durumda bulunmamasının tespiti halinde gerekli tedbirleri yeniden aldırtmak, bu çalışmalar sırasında meydana getirilen tehlikeli durum ve engelleri bütün sorumluluk bunları yaratan kişilere ait olmak üzere ortadan kaldırtmak ve yapılan masrafları sorumlulara ödettirilmesine ilişkin işlemleri yürütmek,Trafiği düzenlemede kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile benzeri trafik işaretlerinin standartları, anlamları, nicelik ve nitelikleri itibariyle uygun durumda ve gerekli olan yerlere konulup konulmadıklarını denetlemek, görülen eksiklikleri ilgili kuruluşlara bildirerek giderilmesini sağlamaktır.

Polisin dur ihtarına uymama cezası ne kadar ?

Trafikte seyir halinde araç kullanırken trafik polisi tarafından gerçekleştirilen kontollerde polisin size dur ihtarı yapması üzerine eğer durmazsanız idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.

Dur ihtarın uymama maddesi

Dünya üzerinde bütün devletlerin trafiğin düzenli bir şekilde akması için düzenlediği bir takım kurallar belirlenmektedir. Bu kurallar trafikte şoförlerin her hangi bir kazaya sebebiyet vermemesi adına uyulması gereken maddelerden oluşmaktadır. Bu kurallardan biriside 47/1-a olan madde, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde uygulandığı maddeler arasında yer almaktadır. 47/1-a trafik cezası, 427 TL değerindedir. Bu rakam, trafik cezasının tebliğ tarihinden sonraki 15 gün içinde ödenirse sürücüye %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Trafik Polisleri

Jandarma Trafik Timleri

Karayolları Genel Müdürlüğü Çalışanları

Yolda denetim yapan Ulaştırma Bakanlığı Personelleri

Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri

Yolda denetim yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı Personelleri

Belediye Trafik Zabıtaları

Yol çalışması yapan özel kıyafetli kişiler


Dur ihtarına uymama cezasına itiraz

Traikte Polis tarafından uygulanan kontroller de, dur ihtarına uymayıp cezaya tabi tutulan şoförlerin para cezasına itiraz etme hakkı vardır. Tüm trafik cezası itirazları Karayolları Trafik Kanunu 116. Maddesinde yer almaktadır. Sürücünün bulunduğu ilin Trafik Mahkemelerine başvurması gerekir. Trafik Mahkemesi yoksa Sulh Ceza Mahkemelerine de başvurabilirsiniz. İtiraz için gerekli belgeler: Dava dilekçesi Ruhsat fotokopisi

Ehliyet fotokopisi

Kimlik fotokopisi

Cezanın tutanak fotokopisi

Cezanın tebligat fotokopisi

İtirazı başvurduktan sonra dava sonucu size bildirim olarak gelmektedir.

Trafik cezasından kaçmanın cezası ne kadar ?

Karayollarında Trafik Polisleri tarafından çevirme yapılabilir. Belli başlı şeritler kapatılarak trafik polisleri tarafından konumlandırılan tabelalar ile şoförlerin kontrole hazırlanmasını sağlayan trafik polisleri şoförlere dur ihtarı yapabilirler. Sürücülerin ihtara muhakak uyması gerekmektedir. Eğer ihtara uyulmazsa trafik çevirmesinden kaçıldığı taktirde şoföre yasal işlem başlatılır.

Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr