Saniyede 38 GB veri toplayabilen teleskop, Çin’in “gökyüzündeki gözü” olarak tanımlanıyor. Galaksilerde doğal hidrojen arayacak olan teleskop, zayıf pulsar (uzaya radyo dalgaları yayan nötron yıldızları) sinyallerini de algılayabilecek.
Öte yandan teleskop, Uzayda yaşam araştırmalarına da yardım edecek. Projenin baş mühendisi Jiang Peng, teleskobun gelecek iki-üç yıl içinde bazı önemli bilimsel keşiflere imza atmasını umduklarını söyledi.
Pekin Üniversitesi’ne bağlı Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Li Kejia, söz konusu teleskobun bilinmeyen yıldızların ortaya çıkarılmasında ve hatta dünya dışı yaşam arayışlarında büyük işler başarabileceğini vurguladı.
Radyo teleskoplar, elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor. Fast Teleskobu, 3 yıllık test sürecinde 102 yeni pulsar tespit etti.
Pulsar (Nötron) Yıldızı Nedir?
Pulsar ya da atarca, "kalp gibi atan" anlamına gelmektedir. İngilizcede "kalbin atması" anlamına gelen "pulsate" kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.