08.09.2024-13:15 (Son Güncelleme:08.09.2024-13:18)

Dünyanın en büyüğü olacak: Türkiye 70 yıllık hedefine çok yaklaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS’nin tamamlanmasıyla beraber Türkiye’nin 70 yıllık hayalini gerçekleştireceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilerlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, santraldeki dört reaktörün inşasının devam ettiğini ve bu reaktörlerin Türkiye'nin enerji arz güvenliği ile iklim hedefleri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

İlk Reaktör 2025'te Devreye Girecek

Bakan Bayraktar, santralin gelecek yıl ilk reaktörünün, 2028 yılına kadar ise diğer reaktörlerin devreye alınmasını hedeflediklerini belirtti. "Santral tamamlandığında, 2028 yılında dört reaktör de çalışır durumda olacak ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu bu santral karşılayacak" dedi. Akkuyu NGS, Türkiye'nin enerji arzını güçlendirmenin yanı sıra karbon emisyonunu da azaltacak.


70 Yıllık Rüyanın Gerçekleşmesi

Bayraktar, Akkuyu NGS'de üretilecek temiz ve karbonsuz enerjinin, 30 milyon tonluk karbon emisyonunu azaltacağını ve bu projenin Türkiye'nin 70 yıllık rüyasının gerçekleşmesi anlamına geldiğini ifade etti. 1950'li yıllardan itibaren nükleer enerjiye yönelik adımların atıldığını, ancak 2010 yılında Rusya Federasyonu ile yapılan hükümetler arası anlaşma ile önemli bir aşamanın kaydedildiğini belirtti.

2050'ye Kadar 20 Bin Megavatlık Hedef

Bakan, Türkiye'nin 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesini 20 bin megavata çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Bu hedef doğrultusunda, nükleer enerji kullanımının artırılacağı ve ülkenin enerji güvenliğinin temiz kaynaklardan sağlanacağı vurgulandı. Bayraktar, zorluklarla mücadele etmenin yanında, yılmadan çalışmaların devam edeceğini ve Türkiye'nin bu süreçte karbonsuz enerji kaynaklarına geçiş yapacağını sözlerine ekledi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr