04.06.2021-09:18 (Son Güncelleme:30.08.2024-23:00)

Dünyada Hava Kirliliğinin En Fazla Olduğu Ülkeler

Hava kirliliği dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Peki hava kirliliğinin en yüksek olduğu ülkeler hangileri.

Bir insan yemek yemeden 6 gün su içmeden 3 gün yaşayabiliyor. Ancak nefes almadan birkaç saniye yaşayabilen insanın hava kalitesi, yediği yemek ve içtiği su kadar önemlidir. Hava kirliği sanayi devriminden sonra ciddi boyutlara ulaştı. Genellikle dünyanın en kalabalık ülkelerinde görülen hava kirliliği endüstri faaliyetlerinin artmasıyla doğru orantıda artıyor. Petrol ve diğer yer altı zenginliklerin çıkarılması sırasında da çevreye ve havaya kirlilik yayılıyor. İnsan ömrünü doğrudan etkilen hava kirliliği çeşitli kronik hastalıkların yanı sıra dünyada milyonlarca insan hava kirliliğine bağlı nedenlerden dolayı ölüyor.

1. BANGLADEŞ

Bangladeş’te çarpık kentleşmeden dolayı fabrikalar ve konutların iç içe olmasından dolayı hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkliyor. 161 milyonluk nüfusu olan Bangladeş’in hava kirliliği insan sağlığını ciddi anlamda etkiliyor.>

2. PAKİSTAN

212 milyonluk nüfusu ile en kalabalık Müslüman ülkelerden biri olan Pakistan, büyük kentlerde ki hava kirliliği en büyük sorunlar arsında. Tıpkı Bangladeş’te olduğu gibi kentlerin ve üretim tesislerinin aynı alan içerisinde olması insan sağlığı için oldukça zararlı.

3. HİNDİSTAN

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da hava kirliliğinin hangi boyutlara ulaştığını görebilmek için Tac Mahal’in eski fotoğraflarına bakılması yeterli olacaktır. Sanayi ve üretim tesislerinin havaya yaydığı kirliliğin yanı sıra ülkedeki araç emisyonunda hava kirliliğini arttırdığı bir gerçek.

4. AFGANİSTAN

Terör ve savaşların gölgesinde yıllardır ayakta kalmaya çalışan Afganistan’ın bir diğer sorunu da hava kirliliği. Çevre ülkelerdeki hava kirliliğinin yanı sıra sanayi tesisleri ve kış aylarında kullanılan kömür de hava kirliliğine neden oluyor.

5. BAHREYN

Bahreyn, Basra Körfezinde ada ülkesi olmasına rağmen hava kirliliği oldukça yüksek. Bahreyn’de dünyanın en zengin yer altı kaynakları bulunuyor. Petrol zengini olan ülkede petrolün çıkarılmasının ardından çevreye ve havaya önemli miktarda karbondioksit gazı yayılıyor.

6. MOĞOLİSTAN

Moğolistan da sanayi şehirlerinde görülen hava kirliği kışın sıcaklıkların düşmesi ile birlikte artış gösteriyor. Moğolistan halkının kış aylarında kömür kullanmasından dolayı hava kirliliği artış gösteriyor. Moğolistan’ın başkentindeki kirlilik oranı ise Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği sınırdan 5 kat daha fazla.

7. KUVEYT

Büyük petrol kuyularının bulunduğu Kuveyt’te her geçen yıl petrolden kaynaklı hava kirliliği artmaya devam ediyor. Petrol yangınlarından kaynaklanan hava kirliliği Birleşmiş Milletler raporuna göre ozon tabakasında telafisi mümkün olmayan hasara neden olduğu belirtiliyor. Yangınlar sırasında çıkan küller ise insan sağlığını olumsuz etkileyen bir diğer faktör.>

8. NEPAL

Himalaya dağlarının eteklerindeki Nepal, hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı Asya ülkelerinden sadece bir tanesi. Araç emisyonları, orman yangınları ve endüstriyel kirlilik hava kirliliğinin temel sebepleri arasında yer alıyor.

9. BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Petrol zengini ülkelerinden olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde araç emisyonu ve petrol yangınları hava kirliliğini her geçen gün arttırıyor. Gökdelenler ülkesi olması da hava kirliliğinin artmasına neden olan faktörler arasında.

10. NİJERYA

Batı Afrika ülkesi olan Nijerya’da çıkarılan petrol hava kirliliğine neden oluyor. Ayrıca ülkedeki plansız şehirleşmede hava kirliliğinin arttırıyor. Afrika’daki ülkeler arasında hava kirlik oranın en yüksek olduğu ülke olarak ise Nijerya olarak gösteriliyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

Meksika'da Seri Katilin İtirafları Ülkey...

TÜBİTAK Başkanı Koronavirüs Aşısı ve İla...

İstanbul'da Yasak Aşk Yaşayan Karısını Ö...

Osmaniye'de Uyuyan Eşini ve Görümcesini...

Yeşilçam Oyuncularının Hüzün Dolu Hikaye...

Kurye Terörü! Sipariş Götürdüğü Binaya İ...

Sevgilisini Büyükbabası İle Bastı!

Rolleri Uğruna Değişen Oyuncular

84 Yaşında Koronayı Yendi

İnternetten Ders Anlatan Öğretmen Kamera...

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Hırsızlık Yapan Anne Polisi Gözyaşlarına...

Kocaeli'de Otobüs Şoförü İle Yolcu Arası...

Kız Arkadaşına Evlilik Teklifi Etmek İst...

Trabzon Sürmene Açıklarında Hortum Çıktı...

Isparta'da Korkutan Kaza Minibüs İkiye B...

Kıbrıs Semalarında F-16'lar ve Türk Yıld...

Bayram Tatili İçin Tatile Çıkanlar TEM'd...

CHP'nin Aday Koşulu Belli Oldu

Komşusundan, Evinde Dolaşan Kadına Uyarı...

Kocaeli'nde Bir Dükkan Sahibi Deprem Olu...

Kurban Bayramı'nda Bilindik Manzaralar G...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıbrıs'ta Önem...

Zeytinburnu’nda Yola Atlayan Kurbanlık D...

Nevşehir'de İki Kere İhanete Uğradığı Eş...

Koyunun İsmini Görünce Dayanamadı Hiç Dü...

Küçükçemece’de Acı Olay! Oğluna Şiddet U...

Kurban Bayramı Öncesi Kabe'nin Örtüsü De...

Olimpiyatlardaki Garip Önlem: Umutlarını...

Eşi Hapiste Olan Genç Kadın Kayınbabası...