Dünya Türk sanatçı Refik Anadol’uyu konuşuyor: Sergisini görenler gözlerine inanamıyor!
İsviçre’nin Davos kasabasında yer alan Dünya Ekonomik Forumu, bir ilke ev sahipliği yaptı. Türk Yeni medya sanatçısı Refik Anadol, yapay zeka desteğiyle doğadan ilham aldığı görselleri, sesi ve kokuyu da bir araya getirerek dünyanın ilk çok deneyimli eserini sergilemeye başladı.
Yeni medya sanatçısı Refik Anadol, geçtiğimiz dönemlerde de Davos’ta ses getiren bir çalışma yaptıklarını hatırlatarak, ekibiyle yaklaşık 10 yıldır yapay zeka müzesi projesini düşündüklerini buna yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Anadol, ‘‘Dataland' isimli bu müzenin detaylarını Davos'ta dünya liderlerine sunma şansı elde ettik’’ dedi.
‘‘Dünyada ilk öncüsü ben ve ekibim oldu’’
Bugün ortaya koyduğumuz eserin 16 yıl önce verinin pigment, resim ve heykel olmasıyla ilgili hayaller kurduklarını buna yönelik adımlar attıklarını belirten Anadol, hayallerinin ve hedeflerinin ilk karşılığını 8 sene önce aldıklarını ve dünyada ilk kez yapay zeka resimleri ve heykelleri konusunda ekibiyle öncülük ettiklerini ifade etti.
‘‘İlk projeyi doğaya adadık’’
"Dünyanın en önemli sanat müzelerinden New York Modern Sanat Müzesi'ndeki resmi olarak ilk defa bir yapay zeka eseri yer aldı." diyen Anadol, bir Türk olarak öncü olmanın gururu yaşadıklarını belirtti. ‘‘Öncü olmanın getirisiyle müze kurarsak nasıl olur?’’ şeklinde düşüklerini aktaran Anadol şunları kaydetti: "Burada dünya liderleriyle bunu paylaştık. İlk defa Los Angeles'ta daha sonra dünyanın birçok farklı yerinde, inşallah İstanbul'da da açılacak bir müze. Bu müzenin ilk projesini de çok önemli bir konu olan doğaya adadık. Şu anda yapay zeka alanındaki çalışmalar, ChatGPT ve Bard gibi kompleks yapay zeka modelleri daha çok insana ve mantığa odaklı. Fakat bana ilham veren, en önemli ve korumamız gereken en değer şeylerden biri olan doğayı direkt öne çıkaran, doğayı temel alan bir yapay zeka hayal ettik ve muazzam bir destek aldık. Google ve Nvidia büyük destekçimiz, dünyanın yapay zeka alanında öncü 2 büyük şirketi hayalimizi pozitif buldu ve WEF de bunun dünya liderlerine ulaşmasını sağladı. Hayalimiz dünyanın en gelişmiş, doğayı anlayan, etik olarak verilerle eğitilmiş ve okullarda, araştırmalarda, sanatta ve kültürde kullanılabilecek dünyanın en iyi yapay zekasını geliştirmek."
‘‘Daha büyük sürprizlerim var’’
Görsel, ses ve metinleri beraber harmanladıklarını söyleyen Anadol,"Burada Google ve Nvidia sayesinde dünyanın ilk çok deneyimli yapay zeka modelini oluşturduk, ses, metin ve görselin yanına kokuyu da ekledik. Burada dünyada ilk kez insanlar yapay zekanın ürettiği kokuyu da deneyimleme şansı elde ettiler. Önümüzdeki aylarda daha büyük sürprizlerimiz de var’’ şeklinde konuştu.
Soru sormayı bilelim!
Doğaya karşı bu hassasiyetinin doğup yetiştiği Türkiye’den kaynaklandığını aktaran Anadol, ekibiyle birlikte ülkedeki tüm milli parklardan gelen verilerin bir araya getirip yapay zekaya kazandırılması için fikir alış verişinde bulunduklarını aktardı. Gençlere de tavsiyelerde bulunan Anadol sözlerini şu şekilde tamamladı: "Şu anda ulaşılamayacak açık kaynaklı bir veri, kod yok denecek kadar az. Bu alanda üretmek isteyen genç arkadaşlar son derece kolayca birçok bilgiye ulaşabilirler. Yeter ki soru sormayı bilelim, merakımızı hiç kaybetmeyelim’’ ifadelerine yer verdi.