Dünya; (Yerküre), Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegendir. Güneş Sistemi'ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Şimdilik üstünde hayat olduğu bilinen tek gezegendir.
Katı veya 'kaya' ağırlıklı yapısı sebebiyle mensubu olduğu yer benzeri gezegenler kategorisine ismini vermiştir. Bu gezegen grubunun kütle ve hacim bakımından en büyük mensubudur. Büyüklük olarak, Güneş Sistemi'nin 8 gezegeni içinde gaz devlerinin büyük farkla peşinden gelerek, beşinci sıraya oturur. Tek doğal uydusu Ay'dır. Yeryüzü, Yerküre, Mavi Gezegen veya Latince ismiyle Terra olarak da biinir.
Jeologların aldığı ayrıntılı ve geniş bilimsel delillere bakarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 sene) olduğuna karar verilmiştir. Bu sayı; tespit edilen en eski dünya kabuğuna ait minerallerin yaşı (Batı Avustralya'nın Jack Hills civarında yer alan küçük zirkon kristalleri ve Güneş Sistemi'nin yaşı (meteor parçacıkları ve Ay'dan gelen örnekler üstünde jeologların gerçekleştirdiği radyometrik yaş tayini ölçümleri neticesinde ortaya çıkmıştır.
Zirkon kristalleri üstünde yapılan radyometrik yaş tespiti ölçümleri dünyanın yaşının 4,40 milyar seneden daha fazla olamayacağını ispatlamaktadır.
Dünya'nın yaşı günümüzde ortak düşünceye en yakın biçiminde ilk defa 20. asrın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkon krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık "4.40" milyar yıl olarak tespit edilmiştri.
2016'da gerçekleştirilen bir hesaplama Dünya'nın merkezinin zemininden 2,49 sene daha genç olduğunu kanıtlamaktadır.
Dünya'nın yaşı ve Clair Patterson'ın yaşamı, Neil deGrasse Tyson'ın sunuculuğunu üstlendiği 2014 yapımı Cosmos: a Spacetime Odyssey(Bir Uzay Serüveni) belgesel serisinin "The Clean Room" isimli 7. bölümünde konu edilmiştir.
Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.