16.10.2024-20:18 (Son Güncelleme:16.10.2024-20:18)

Dünya Gıda Günü: Gıda Hakkı Vurgusu

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde güvenli ve besleyici gıdalara erişimin insan hakkı olduğu ifade edildi.

Dünya Gıda Günü'nde Gıda Hakkı Vurgusu

Her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli ve besleyici gıdalara evrensel erişim hakkına dikkat çekmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir.

FAO'da Tören Düzenlendi

İtalya’nın başkenti Roma'da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) genel merkezinde, bu yılki kutlamalarda gıdanın bir insan hakkı olduğu teması öne çıktı. Gıda çeşitliliği, besleyicilik, uygun fiyat ve güvenli gıda konularında evrensel erişimin önemi vurgulandı.

FAO Genel Direktörü'nden Açıklamalar

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, bu yılki temayı "Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" olarak belirlediklerini ifade etti. Çü, gıdanın temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekerek, dünyayı beslemedeki en iyi yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle aile çiftlikleri gibi küçük işletmelere destek verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Açlık Sorunu ve Harekete Geçme Çağrısı

FAO Genel Direktörü, dünya genelinde yaklaşık 730 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu; 2,8 milyardan fazla kişinin ise sağlıklı beslenemediğine dikkat çekerek, "Kaybedecek zaman yok, hemen harekete geçmeliyiz." şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri'nden Dönüşüm Vurgusu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de etkinliğe gönderdiği video mesajında, gıda sistemlerinden daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir hale gelmesi için büyük bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Gelecek Yıl Dönüm Kutlaması

Etkinlikte ayrıca, gelecek yılki Dünya Gıda Günü'nde FAO'nun 80. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı ve bu vesileyle Gıda ve Tarım Müzesi'nin FAO ve İtalya'nın katkılarıyla açılacağı belirtildi.

Merkezi İtalya’nın başkenti Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örügütü'nde (FAO) 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir tören düzenlendi. FAO'nun kuruluş gününde, 1979'dan bu yana kutlanan Dünya Gıda Günü'nde bu yıl gıdanın bir insan hakkı olduğu teması işlendi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr