16.09.2024-10:37 (Son Güncelleme:16.09.2024-10:37)

Dünya devinden yapay zeka uyarısı: Bakır kıtlığını zirveye taşıyacak

Dünyanın önde gelen madencilik şirketlerinden BHP, yapay zekanın büyümeye devam etmesi halinde bakır alanında yaşanan kıtlığın daha da derinleşeceğini bildirdi. BHP 2050 yılına kadar küresel bakır talebinin yıllık 52,5 milyon tona ulaşacağını belirtti.

Yapay zeka bakır kıtlığını artırabilir. Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden BHP, yapay zekanın hızla yükselişinin küresel bakır kıtlığını daha da derinleştirebileceğini açıkladı. BHP’nin Finans Müdürü Vandita Pant, Financial Times'a verdiği demeçte, yapay zeka ve enerji yoğun veri merkezlerinin, önümüzdeki yıllarda bakır talebini önemli ölçüde artıracağını vurguladı.

Veri Merkezleri ve Bakır Talebi

Pant, günümüzde veri merkezlerinin küresel bakır talebinin %1’inden azını oluşturduğunu, ancak bu oranın 2050 yılına kadar %6-7’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. Veri merkezlerinin yüksek miktarda bakır kullanması, bu talebin hızla artmasına yol açacak.

BHP’nin projeksiyonlarına göre, 2021 yılında 30,4 milyon ton olan küresel bakır talebi, 2050'de %72 artışla yılda 52,5 milyon ton seviyesine çıkacak. Bu büyüme, yapay zeka teknolojileri ve enerji geçişinin tetiklediği bir hızlanma ile gerçekleşecek.


Bakır Talebi Arzı Aşabilir

BMO Capital Markets'ten Colin Hamilton, veri merkezlerinin kendilerinin giderek daha az bakır yoğun hale geldiğini belirtti ancak bu merkezlere elektrik ulaştırmanın bakır talebini artıran kritik bir faktör olduğuna dikkat çekti.

BHP, bakır piyasasının şu anda arz fazlası verdiğini, ancak 2020'lerin sonlarına doğru talebin arzı aşmasının beklendiğini açıkladı. Bu durum, bakır fiyatlarında yukarı yönlü bir ivmeye işaret ediyor. (Dünya)

Haber365
bilgi@haber365.com.tr