Dünya Bankası'ndan ekonomik uyarı: "Uçurum artıyor!"
Dünya Bankası, küresel ekonomik dengesizliklere dikkat çeken yeni bir rapor yayınladı. Raporda, en yoksul 75 ülkeden 37'sinin, zengin ekonomilerle aralarında giderek büyüyen bir gelir uçurumuyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu durum, pandemi, ekonomik krizler ve diğer faktörlerin ekonomik eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini gösteriyor.
Dünya Bankası, "Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar" başlıklı raporunu yayımladı. Rapor, IDA'dan hibe ve sıfır ile düşük faizli kredi almaya uygun 75 ülkenin karşı karşıya olduğu fırsatlar ve risklerin değerlendirildiği kapsamlı bir analiz sunuyor. Raporda, yüksek potansiyele rağmen bu 75 kırılgan ekonominin "tarihi tersine dönüş" ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.
Söz konusu ülkelerin, en zengin ekonomilerle gelir farkının açıldığına vurgu yapılıyor. Genç nüfusları, zengin doğal kaynakları ve bol güneş enerjisi potansiyeli gibi avantajlarının, bu olumsuzlukları aşmalarına yardımcı olabileceği belirtiliyor. Raporda, 2020-2024 yılları arasında IDA ülkelerinin yarısında kişi başına düşen ortalama gelirin zengin ekonomilere göre daha yavaş arttığına dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra, Covid-19 salgını öncesindeki döneme kıyasla üç IDA ülkesinden birinin daha fakir hale geldiği vurgulanıyor. Ayrıca, aşırı yoksulluk oranının bu ülkelerde dünya genelindeki ortalamanın 8 katından fazla olduğu belirtiliyor.
Raporda politika önerilerine yer verildi
Raporda, IDA ülkelerinin karşı karşıya olduğu bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için çeşitli politika önerileri sunuluyor. Bu öneriler arasında, sosyal koruma ağlarının güçlendirilmesi, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin artırılması, ekonomik reformların desteklenmesi ve sürdürülebilir kalkınma alanında yapılan yatırımların artırılması gibi konular bulunuyor.
Dünya Bankası'nın bu raporu, uluslararası toplumun, kalkınma ve ekonomik eşitlik konularında daha fazla çaba gösterme ve bu ülkelerin ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde destekleme çağrısında bulunuyor.