Dünya AKINCI'yı nefeslerini tutmuş izledi! Bayraktar AKINCI, İran'da kurtarma operasyonunda fark yarattı!
Cumhurbaşkanı Reisi'nin arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla Türkiye'den talep ettiği Bayraktar AKINCI İHA, gerçekleştirdiği operasyonla tüm dünyada gündem oldu. AKINCI, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazını bulma sürecinde önemli bir rol oynadı.
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla Türkiye'den talep edilen Bayraktar AKINCI İHA, bir ilki başararak dünya genelinde büyük ilgi topladı. AKINCI İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. Bu olay, AKINCI'nın teknolojik üstünlüğünü ve operasyonal başarısını bir kez daha gözler önüne serdi.
Dünya AKINCI İHA'yı izledi
Reisi ve beraberindeki heyeti kurtarmak için saatlerce süren arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, İran'ın isteği üzerine Türkiye, İran'la dayanışma göstererek bölgeye Bayraktar AKINCI İHA gönderdi. Üstün gece görüşü özelliğiyle bölgede keşif uçuşları yapan son teknoloji AKINCI İHA, hava takip radarı sitelerinde en çok takip edilen araç oldu. AKINCI, İran yetkililerine saha taramalarında büyük oranda yardım sağladı.
İşte AKINCI'nın özellikleri
Bayraktar AKINCI, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi. Prototip araçların ardından ilk uçakların seri üretimine başlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor.
Rekor kıran İHA
Milli TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı. Ayrıca, Bayraktar AKINCI TİHA'ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber-82 gibi milli mühimmatlar ile hedeflerini tam isabetle vurdu.
Süpersonik füzelerle tam isabet
Bayraktar AKINCI TİHA, Mart ayında süpersonik füzeler ile gerçekleştirdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füzeler İHA-122 ve İHA-230 ile gerçekleştirilen atış testlerinde Karadeniz üzerinde konumlanan uzak mesafedeki hedefleri tam isabetle vurdu.
Çakır ile 100 kilometreden vurdu
29 Şubat 2024 Perşembe günü, Bayraktar AKINCI, Roketsan’ın geliştirdiği Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirdiği atış testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu. ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.
Türkiye ve Suudi Arabistan arasında tarihi anlaşma
18 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak. Bu anlaşma, Türkiye’nin tek seferde yaptığı en büyük havacılık ihracatı olarak tarihe geçti.
Teknik özellikler
Bayraktar AKINCI, haberleşme menzili LOS & BLOS, otomatik pist kalkış ve iniş, maksimum 195 knots hıza ulaşabilme, 5.500 kg maksimum kalkış ağırlığı, 40.000 feet maksimum irtifa, 24 saat havada kalış süresi ve 20 metre kanat açıklığına sahiptir. Lazer güdümlü akıllı mühimmatlar, füzeler ve uzun menzilli stand-off mühimmatlarla donatılmış olan AKINCI, 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP turboprop motor ile güçlendirilmiştir.
İran'da kurtarma çalışmaları
İran, Cumhurbaşkanı Reisi'nin bulunduğu helikopterin Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptığını açıkladı. İranlı yetkililer, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın kazada hayatını kaybettiğini belirtti. Yoğun sis nedeniyle sert iniş yapan helikoptere ulaşmak için ekiplerin çabaları sonuçsuz kalmıştı. AKINCI İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatları İran makamlarıyla paylaştı.
Bu operasyon, Bayraktar AKINCI İHA'nın üstün yeteneklerini ve Türk savunma sanayisinin başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Tüm dünya, bu başarılı operasyonu saniye saniye izleyerek AKINCI'nın gücüne tanıklık etti.