Düdüklü tencere nasıl kullanılır, nasıl açılır? Güvenli düdüklü tencere kullanımı için öneriler
Mutfakta düdüklü tencerelerin kullanımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Düdüklü tencere kullanırken yapılan yanlışları ortadan kaldırmak için güvenli düdüklü tencere kullanımının püf noktalarını bir araya getirdik.
Yemek yapan her insan işini kolaylaştıracak, yaptığı yemeği daha da lezzetli bir aşamaya ulaştıracak yardımcı öğeleri mutfağında görmek ister. Bunlarda biri de düdüklü tenceredir. Düdüklü tencere kullanmadan önce düdüklü tencerenin nasıl kullanıldığını bilmek gerekmektedir. Güvenli düdüklü tencere kullanımı için önerileri sıraladık.
Düdüklü tencerenin yararları nelerdir?
- Basınçlı pişirme sistemi sayesinde besinlerdeki vitamin ve mineral kayıplarını aza indirger.
- Yemeğin tadını daha da bir lezzetli hale getirir.
- Pişirilmesi zor olan etlerin diğer yöntemlere nazaran pratik bir şekilde hazırlanmasını sağlar.
Prof. Dr. Canan Karatay 'Karatay Mutfağı' isimli kitabında düdüklü tencerenin yararlarını şöyle aktarıyor:
''Sebzeler, kapaklı olarak ve ağır ateşte pişirilmelidir. Yemek pişirilirken mümkünse düdüklü veya basınçlı tencereler kullanılmalıdır, buhar çıkarmadıkları için vitamin ve mineral kayıpları az olur.''
Düdüklü tencere kullanımı nasıl olmalıdır?
Düdüklü tencere asla tümüyle doldurulmamalıdır tencerede mutlaka çeyrek oranda bir boşluk bırakılmalıdır. Tencereyi ocağa yerleştirdikten ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz. Tencerenin düdüğünden ses çıkmaya başladığı an da 60 saniye hava çıkmasını beklemelisiniz sonrasında düdüğü indirip ocağı kısmalısınız. Ocağı kapattığınız gibi sakın tencereye dokunmayın çünkü kaynama ve basınç devam ediyor olacaktır. Tencerenin kapağını açmak için bir süre beklemeyi ihmal etmemelisiniz. Pişirme işlemi bittikten sonra düdüklü tencerenin hava çıkış bölümü temizlenmelidir.