01.06.2018-11:42 (Son Güncelleme:22.11.2024-15:59)

Düdüklü tencereler hepimizin evinde bulunan, birçok yemek için temel gereklilik olan, çok kullanışlı bir alettir.

1


Düdüklü tencereler hepimizin evinde bulunan, birçok yemek için temel gereklilik olan, çok kullanışlı bir alettir. Pratik ve kullanışlı olmasının yanı sıra, düdüklü tencere kullanımı ilk kez kullanacaklar için zor ve karmaşık gelebilir. Kullanırken yapılacak hatalar, yanma, ufak çaplı yaralanmalar gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Düdüklü tencere nasıl kullanılır, kullanırken nelere dikkat etmek gerekir! İşte tüm merak edilenler...

2

3

Ateşe koyduktan ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz


Yeni modellerde bu sistem otomatik olsa da eski modellerde düdük elle açılıp kapanıyor. Bu durumda hava çıkışının sağlanması için düdüğü açmanız gerekiyor.

4

Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız


Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.

5

Düdükten ses çıkmaya başladığında bir dakika kadar hava çıkmasını bekletin ve düdüğü indirin


Eğer otomatik düdüklü tencerelerden değilse tencerenin düdüğünden ses çıkmaya başladığında 30-60 saniye gibi bir süre hava çıkmasını beklemeli ve sonrasında düdüğü indirip ocağı kısmalı, yemeğinizin pişirme süresine göre bir süre daha düdüklü tencerenizi ocakta tutmaya devam etmelisiniz.

6

Pişirme süresi dolunca ocağın altını kapayın ama tencereyi ocaktan hemen almayın


Hatta hiç dokunmayın bile. Çünkü siz ocağı kapatmış olsanız dahi kaynama ve basınç devam ediyor olduğundan tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Buhar dağıldıktan sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin.

7

Acele edip kapağı hemen açmayın


Aynı şekilde tencerenin kapağını açmak için de biraz beklemelisiniz. Zira basınçtan dolayı kapak hemen açılmayacaktır, zorlamanız da işinizi zorlaştıracaktır. Bırakın içindeki hava iyice çıksın. Tencere soğudukça kapağın kolayca açıldığını fark edeceksiniz zaten.

8

Düdüklü tencerenin hava çıkışı bölümünün temizliğine çok dikkat etmelisiniz


Zira düdük bölümünde yer alan delikler taneli yiyeceklerin kaçması ve orayı tıkaması için oldukça elverişli bölgeler. Özellikle o bölgeleri pişirme işlemi bittikten sonra dikkatlice temizlemelisiniz.

9

Düdüklü tencerede her yemeğin farklı sürede pişeceğini unutmamalısınız


Neredeyse tüm yemekler düdüklü tencerede normal tencereyle pişirilme sürelerinin üçte biri kadar sürede pişseler de her yiyecek için farklı bir zamanlama var. Bunun için çoğu düdüklü tencere üzerinde yer alan kendi zamanlayıcılarını kullanabilirsiniz. Her yemeği tavsiye edilen sürede pişirmek önemli yoksa yemeğiniz mahvolabilir.

10

Bakliyatları bir geceden önce ıslatmaya gerek kalmadan düdüklü tencerede pişirebilirsiniz


Önceden ıslatmayı unuttuğunuz nohut, fasulye gibi bakliyatları düdüklü tencerede gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. Tabii daha önce ıslatmışsanız pişirme süresinin daha kısa olacağını unutmamalısınız.

11

Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin


Neden? Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.

12

Dondurulmuş gıdaların çözülmesini beklemeden düdüklü tencereye asla koymayın


Onları önce oda sıcaklığında bekletmeli, gerekirse su içinde çözülmelerini sağlamalısınız. Ayrıca donmuş gıdaların daha önceden hafiften pişirildiği için düdüklü tencerede diğer gıdalara nazaran daha çabuk pişeceğini unutmamalı, zamanlamayı buna göre yapmalısınız.

Düdüklü Tencere Kullanımı
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR