30.08.2024-10:45 (Son Güncelleme:30.08.2024-10:45)

DSÖ Savaşa 3 Gün Ara Verileceğini Duyurdu: Aşı Kampanyası Başlatılacak!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'ndeki çocuklara, çocuk felci aşılarının yapılması için İsrail ve Hamas'ın anlaştığını duyurdu. Aşıların yapılması için geçici olarak sava ara verilecek.

7 Ekim 2023'den bu yana decam eden Gazze-İsrail savaşlarında çatışmalara ara verilecek. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Batı Şeria ve Gazze Temsilcisi Rik Peeperkorn, yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nde çocuk felcine karşı Aşı kampanyası başlatılması için 3 ayrı noktada 3'er günlük insani duraklama konusunda anlaştığını duyurdu. aşı kampanyasının pazar günü başlatılacağı belirtildi.


3 Günlük Ara Verilecek

DSÖ Gazze Temsilcisi Peeperkorn, Gazze Şeridi'nin merkezinde, güneyinde ve kuzeyinde 3'er günlük insani duraklama yapılacağını ve bu süreçte aşı kampanyasının süreceğini belirterek, "Anlaştığımız şekilde kampanya 1 Eylül'de Gazze'nin merkezinde üç gün sürecek ve aşılama sırasında insani bir ara verilecek" ifadelerini kullandı. Peeperkon, ihtiyaç duyulması halinde her bir bölgedeki insani duraklamanın bir gün daha uzatılacağını aktardı.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT), aşı kampanyasının İsrail ordusuyla koordineli bir şekilde yürütüleceğini aktardı.


25 Yıl Sonra İlk Vaka

DSÖ, 23 Ağustos'ta en az bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle felç olduğunu doğrulamış, söz konusu vaka bölgede 25 yıldır görülen ilk vaka olarak kayıtlara geçmişti.

HAMAS'tan Açıklama

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Kilani, DSÖ'nün açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kilani, Birleşmiş Milletler'in (BM), çocuk felci aşısı için Gazze Şeridi'nde süren savaşların 3 gün boyunca durması gerektiği yönündeki öneriyi Hamas'ın kabul ettiğini açıkladı.

Kilani, Gazze Şeridi'nde verilecek olan 3 günlük arayı İsrail'in kabul etmediğini, Tel Aviv yönetiminin sadece bazı mahallelerde çatışmalara ara verilmesi gerektiğini kabul edeceğini BM tarafına ilettiklerini açıkladı.

Kilani, Gazze'deki bir bölgede savaşa ara verilmesi, diğer bölgelerde ise savaşın devam etmesinin aşıların yapılması ve dağıtılması konuları zorlaştıracağını ilgili taraflara ilettiklerini belirtti.


damlaeroglu@haber365.com.tr