Down Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık tarihi
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nün tarihçesi ve anlamı merak konusu oldu. 21 Mart günü Down Sendromu olan bireyler için dünyanın dört bir yanında farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Peki Down Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık tarihi…
Down Sendromu bulunan bireylere karşı toplumda olumlu bir tutum ve davranış bilinci oluşturulması için Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart günü Dünya Down Sendromu Günü ilan edildi. Dünya Down Sendromu Günü’nün ne zaman ortaya çıktığı ile Down Sendromu’nun ne olduğunu bilmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Down Sendromu nedir, belirtileri nelerdir?
Down Sendromu nedir?
Down Sendromu, bir kromozom anomalisi olan bir durumdur. Normal bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, Down Sendromlu bireylerde bu sayı 47'dir. Bu durum, hücre bölünmesi sırasında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun oluşmasıyla meydana gelir, bu nedenle Down Sendromu ayrıca Trizomi 21 olarak da bilinir.
Trizomi 21'in üç türü vardır: Trizomi 21, Translokasyon ve Mozaik. Down Sendromu genellikle doğumdan hemen sonra veya kısa bir süre sonra teşhis edilir. Down Sendromlu kişilerde, çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içinde tek bir çizgi ve ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması gibi bazı fiziksel özellikler tipiktir.
Down Sendromlu bireyler, bazı Sağlık sorunlarına daha yatkındırlar, bu nedenle düzenli ve zamanında sağlık kontrolleri önemlidir. Down Sendromlu bebeklerin gelişimi, yaşıtlarına göre genellikle daha yavaş olabilir, ancak uygun eğitim programları ile topluma uyum sağlamak mümkündür.
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü tarihçesi
Birleşmiş Milletler, dünya çapında Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı, Down Sendromlu bireylere yönelik olumlu tutum ve davranışları teşvik etmeyi, erken eğitimin ve eğitim sürekliliğinin önemini vurgulamayı amaçlayarak "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü"nü ilan etmiştir. Ülkemizde de her yıl 21 Mart'ta, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarımızda toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.