13.08.2020-09:55 (Son Güncelleme:13.08.2020-12:43)

Dövizini Nakit Çekene Komisyon Geldi

TCMB'nin 5 Ağustos tarihinde yayımladığı tebliğ ile izin verdiği nakit döviz talebine komisyon uygulaması bankalar aracılığıyla uygulanmaya başlandı.

Bir kamu bankası üç bin doların üzerinde nakit döviz talebi olanlara binde üç komisyon alırken başka kamu bankalarında binde 2 ile 5 arasında komisyon kesilmesi öngörülüyor. Büyük bir özel bankanın 20 bin TL'nin üzerinde binde 1.5, orta büyüklükteki bir başka bankanın da binde iki oranında komisyon almaya başladığı belirtildi. Nakit olmayan döviz alımında yani örneğin internet üzerinden döviz alım-satım ve transferlerinde da komisyon uygulanmıyor.

Uluslararası piyasalarda çalkantı sebebiyle nakit döviz işlemleri yani dolar ya da euroyu yurtdışından almak getirmek ve saklamak maliyetli olmaya başladığında bankaların talebi ve Merkez Bankası nakit döviz işlemlerinden komisyon alınmasına yol açtı. TCMB'nin 4 Ağustos tarihinde yayımlanan 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği Uygulama Esasları'nda bankaların efektif yani fiziki döviz alımlarında ücret alabileceğini bildirildi. Merkez Bankası'nın talimatında 'Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu şubeden yapacağı Türk Lirası para çekimleri için ücret alınamaz ancak yabancı para (efektif) çekimlerinden ücret tahsil edilebilir. Yurt içi diğer şube, yurt dışı diğer şube ve nakit çekim ofisinden para çekme işlemleri ile rutin işlem saati veya iş günü dışında gerçekleştirilen para çekme işlemlerinden ücret tahsil edilebilir' ifadeleri kullanılarak net olarak döviz çekimlerine komisyon uygulanabileceğini belirtti.

3 BİN DOLARIN ÜZERİNE BİNDE 3

Bu sistemin üzerine bankalar da kendileri için masraf oluşturan fiziki döviz taleplerinde komisyon almaya başladı. Bir kamu bankası üç bin doların üzerinde nakit döviz talebi olanlara binde 3 komisyon alırken diğer kamu bankalarında binde iki ile beş arasında komisyon alınması tahmin ediliyor. Büyük bir özel bankanın 20 bin TL'nin üzerine binde 1.5, orta büyüklükteki başka bir bankanın da binde iki oranında komisyon almaya başladığı belirtildi. Nakit olmayan döviz talebinde yani örneğin internet üzerinden döviz alım satımıyla transferlerinde de komisyon kesilmiyor. Aynı şey döviz bozdururken de geçerli. Döviz bozdurulduğunda herhangi bir komisyon ödenmiyor.

Başka bir takım bankaların da binde 1'den başlayıp binde 3'e varan oranlarda komisyon alacağı belirtiliyor. Gidilen düzenleme sayesinde fiziki döviz talebinin önünün alınması da öngörülüyor. Döviz satın alınması işlemlerinde de binde 2 miktarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi de (BSMV) alınıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr