02.12.2020-13:56 (Son Güncelleme:02.12.2020-13:53)

Dört İlimizde Durum Korkunç Seviyelere Ulaştı! Hastanelerde Yer Kalmadı

Vaka sayılarının artmasıyla birlikte çeşitli kısıtlamalar alınırken, dört ilde Kovid-19’un yayılma hızı korkunç noktalara ulaştı. Vaka sayılarının hızla arttığı Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'taki hastanelerde boş yer kalmadı!

Türkiye'de korkutan seviyelere ulaşan Kovid-19 vaka ve vefat sayısı sonrasında yeni kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Salgının artmasını engellemek için alınan tedbirler ise bazı illerde henüz meyvesini vermedi.

MERSİN'DE YATAK SIKINTISI VAR

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, salgınının kontrollerinden çıktığını ifade ederek ‘10 gün öncesiyle bugün arasında bile büyük fark var. 10 gün önce günlük vaka sayısı bin diyorduk ama 1500'e çıktı. Şu anda tüm hastanelerde hem yoğun bakımda hem servislerde yatak sıkıntısı yaşanıyor" şeklinde konuştu.

‘ÖNLEMLER DAHA DA ARTIRILMALI’

Tüm illerde tek tip önlem almak yerine her il için özel önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Antmen, ‘Mersin'de şehirler arası trafiğin kapatılması lazım mutlaka. Toplu hareketlilik önlenmeli. Toplu işe gidişler engellenmeli. Sağlık ve güvenlik dışındaki kamu binaları kapatılmalı. Bunlar yapılırken de çalışanlara ücretli izin verilmesi lazım. Çalışanların kira, elektrik, su gibi ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Mevcut önlemler salgının önlenmesine hiçbir katkı sunmaz. Önlemler daha da artırılmalı. AVM'lerin bir an önce kapatılmaları gerekiyor’ dedi.

HUKUKÇULAR YILLIK İZİNLERİNİ KULLANIYOR

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz artan vaka sayılarından dolayı hukukçuların yıllık izin kullanmaya başladığını belirtti. Yeşilboğaz, ‘8 mahkemede şu an hâkimler izin almış. Kimi mazeret izni almış, kimi yıllık izin almış. Hukukçular arasında izinli olan çok’ bilgisini aktardı. Yeşilboğaz, ‘Avukatların yüzde 10'undan fazlası temaslı ya da testi pozitif’ ifadelerini kullandı.

‘İZİN KULLANIMI VE ATAMALAR, DAVALARIN BİRİKMESİNE NEDEN OLUYOR’

Adliyedeki karantina süreci hakkında bilgi veren Yeşilboğaz, ‘Karantina karşılığında da hemen yeni atamalar yapılıyor. Ancak gelen kişi, mahkeme dosyalarının işini bilmiyor. Ya da hâkimler izin alınca yerine biri atanıyor ama yeni gelen hâkim dosyayı bilmiyor, karar veremiyor. O yüzden davayı erteliyor. Bu da davaların birikmesine neden oluyor’ dedi.

‘MAHKEMELERİN KAPATILMASI GEREKİYOR’

Yeşilboğaz, HSK'ye yazı gönderdiklerini belirterek, ‘Adliyelerde HES kodu kullanılmasını, işi olmayanların gelmemesini istedik. 'Belli bir dönem adliyelerin kapatılması ve yargılamaların ertelenmesi için girişimlerde bulunun' dedik. Başsavcılıkla da bu konuda görüşeceğiz. Durum facia. Eğer uygunsa mahkemelerin kapatılması gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

‘VİRÜSÜN YAYILMASINA YARAYACAK ALIŞKANLIKLARIMIZI SÜRDÜRDÜK’

Trabzon'da günlük ortalama 700 civarı test yapıldığı, son aylarda ise bu sayının 3 bine ulaştığı belirtildi. Vaka oranı ise yüzde 40 oranında arttı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, ‘Pandeminin yayılmasına yarayacak alışkanlıklarımızı maalesef sürdürdük, bunun sonuçlarını da vakaların çoğalmasıyla gördük’ şeklinde konuştu.

ZONGULDAK'TA HARİTA TAMAMEN KIRMIZIYA DÖNDÜ

Zonguldak'ta günlük 800'lere ulaşan vaka sayılarından sonra Kovid-19 vaka artışı Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasına da gözler önüne serildi. Kent merkezinin tamamı, HES risk haritasında kırmızıya döndü. Zonguldak Valiliği ve kaymakamlıklar, artışta olan vaka sayılarının önüne çeşitli tedbirler alarak geçmeye çalışıyor.

VAKA YÜKÜ ARTIK KALDIRILAMAZ BİR NOKTADA

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, kentteki vaka sayılarının çok hızlı arttığını ve bu tablonun herkesi endişelendirdiğini ifade ederek ‘Görünen o ki, il merkezimizde ve bazı ilçelerimizde vaka yükü, artık kaldırılamaz bir noktaya doğru adım adım ilerliyor’ diye konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr