Dondurmanın faydaları nelerdir? Dondurma tüketirken nelere dikkat edilmeli? Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? Yaz aylarının en çok sevilen tatlısı olan dondurma serinleten özelliğiyle herkesin en çok tükettiği yiyeceklerin başında gelmektedir. Yazın gelmesiyle gözler hep dondurmayı aramaya başladı bile. Küçük büyük herkesin severek tükettiği dondurma serinleten lezzetinin yanında bir çok vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırır. İçerdiği protein, kalsiyum, A vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve magnezyum gibi pek çok vitamin ile mineraller sayesinde şifa da sağlıyor. Üstelik bir porsiyon dondurma bir porsiyon şerbetli tatlıdan yüzde 55 ve bir porsiyon sütlü tatlıdan yüzde 23 daha az enerji, bir başka deyişle kalori içeriyor. Ancak yine de dondurmanın şeker içerdiğini unutmayın! Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, dondurmanın önemli faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı.
Bağışıklığı destekliyor
Bağışıklık sisteminin korunması sağlıklı bir vücut sisteminin oluşması açısından oldukça önemlidir. Hastalıklardan korunmamızda son derece önemli bir rol üstlenen bağışıklık sistemimizi sağlıklı beslenerek sürekli desteklememiz gerekiyor. Dondurma, içeriğindeki A vitamini ve protein sayesinde bağışıklık sisteminin çalışmasına katkı sağlıyor.
Dişleri güçlendiriyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan dondurmanın içeriğindeki fosforun dişlerin, diş etlerinin ve kemiklerin sağlığını koruduğunu vurgulayarak, ''Ancak dişlerde çürük oluşumunu önlemek için dondurma yedikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekiyor'' diyerek uyarıda bulundu.
Kalp sağlığını destekliyor
Sütlü, meyveli ve çikolatalı dondurmalar potasyumdan zenginler. Kalp sağlığı için potasyum çok önemli bir mineral ve eksikliğinde mutlaka takviye ediliyor. Ayrıca potasyum vücudun elektrolit dengesinde rol alıyor ve konsantrasyonun sağlanmasında elzem bir işlev üstleniyor.
Kasları koruyor
Sağlıklı kas gelişiminin oluşması için vücudun magnezyum ve kalsiyuma ihtiyacı vardır. Dondurma içerisinde bulundurduğu> magnezyum sayesinde vücuttaki asit-baz dengesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Kas ve sinir sistemi için kalsiyumla birlikte olmazsa olmazdır. Kalsiyum kasın kasılmasını ve magnezyum da gevşemesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle bağırsakların çalışması için de çok önemlidir. Tüm bunların yanı sıra magnezyum kan basıncının düzenlenmesi ve damar elastikiyetinin sağlanması gibi 300’den fazla metabolik reaksiyonda yer alıyor. Özellikle çikolatalı dondurmanın magnezyum içeriği yüksektir ve 2 top dondurmayla günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşılayabilirsiniz.
Enerji kaynağı
B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin içeriğiyle dondurma vücudumuzdaki enerji üretimine destek oluyor. Bu sayede daha enerjik bir bedene sahip oluyoruz. Riboflavinin aynı zamanda mukozayı korumak ve cildin yenilenmesine yardımcı olmak gibi özellikleri de var.
Tok tutuyor
Tatlılar tüketildiklerinde kan şekerini hızla yükseltip, ardından hızla düşürüyor. Bunun sonucunda da acıkıyoruz. Dondurma diğer tatlılara göre daha az şeker içeriyor. Bu sayede kan şekerinde hızlı değişikliğe diğer tatlılar kadar sebep olmuyor. Ayrıca içinde bulunan salep ve tarçın gibi baharatların kan şekerini düzenleyici etkileri sayesinde dondurma tüketiminin ardından hızla acıkma problemi yaşanmıyor.
Kemikler için önemli
Kalsiyumun kemiklerden dişlere, kanda vitamin dengesinden sinir sistemine kadar birçok önemli fonksiyonu var. Gerçek sütle hazırlanan sütlü dondurmadan 2 top tükettiğinizde günlük kalsiyum ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10’unu almış oluyoruz.
DONDURMA YERKEN 7 ÖNEMLİ KURALA DİKKAT!
1- Birçok tatlıdan daha düşük olsa da, dondurmanın enerjisi dikkate almaya değer. Bu nedenle yemeklerin ardından değil, ara öğün olarak tüketmeniz çok daha doğru bir tercih olacaktır.
2- Protein oranı yüksek bir besin olduğu için dondurmalar kolayca bozuluyor ve içinde zararlı mikroorganizmalar üreyebiliyor. Dolayısıyla soğuk zinciri kırılmış, yani eriyip tekrar donmuş dondurmayı kesinlikle tüketmeyin.
3- Hızla yutmak, vücut ısısından çok daha düşük bir ısıda dondurmanın mideye ulaşması demek. Bu durum midede kramp oluşumuna yol açabileceği için dondurmayı mümkün olduğunca yavaş yemeye özen gösterin.
4- Diş ve ağız sağlığı açısından, her şekerli besinde olduğu gibi, dondurma yedikten sonra da su içmeyi unutmayın.
5- Şeker içeren bir besin olması nedeniyle haftada 2-3 kez, 2’şer toptan fazla tüketmemeye dikkat edin.
6- Fayda sağlayabilmesi için gerçek sütten ve gerçek meyvelerden yapılmış olanlarını tercih edin.
7- Diyabetiniz varsa diyabetik dondurmayı bir ara öğün gibi düşünüp tüketebilirsiniz.
SAĞLIKLI MUZLU HURMALI DONDURMA TARİFİ
Evde hazırlanan 'sağlıklı' dondurma tarifi: Muzlu hurmalı dondurma
Malzemeler
- 6 adet muz,
- 6 adet hurma,
- 6 yemek kaşığı taze yoğurt.
Hazırlanışı
- Malzemelerin tümünü pürüzsüz oluncaya dek, blenderden geçirin.
- Ardından bir kaba alıp, derin dondurucuya koyun.
- Saat başı dondurucudan çıkartın ve karıştırıp tekrar derin dondurucuya yerleştirin.
- Karıştırma işlemini her saat başı 3-4 kez tekrarlayın.
- Hem sağlıklı hem oldukça lezzetli olan dondurmanızı ertesi gün tüketebilirsiniz.