A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ile çinko gibi çok sayıda mineraller bulunduran dondurma oldukça da sağlıklı bir besin kaynağıdır. Fakat çok sevilerek tüketilen dondurma hakkında doğru zannettiğiniz yanlışlar da vardır.
DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR
Genellikle hafif bir tatlı olduğu için düşük kalorili olduğu düşünülen dondurmanın sınırsız tüketilmesinde herhangi bir sorun görülmez. Fakat bu doğru bilinen bir yanlıştır. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. Eşit miktardaki 100 gram baklava 412 kalori, meyveli cheesecake 344 kalori, sütlü çikolata 528 kalori enerji sağlarken, 100 gr sade dondurma ise yaklaşık 200 kalori içermektedir.
Dondurmanın içerisinde süt olduğu için kalsiyum kaynağı olarak görülür ve dondurma yenildiğinde süt tüketmeye ihtiyaç yokmuş gibi düşünülür. Ama bu da doğru bilinen bir yanlıştır. Kemik ve diş sağlığında son derece önemli rol oynayan kalsiyumun kaynakları belirlenirken emilimi etkileyen etmenlerin de birlikte düşünülmesi gerekir. Sütte olduğu gibi, kalsiyum ve fosfor birbirine eşit miktarlarda alındığında emilim oranları artar. Ana bileşeni süt olan dondurma, bu açıdan bakıldığında; birbirine eşit miktarda kalsiyum ve fosfor içeriğiyle kalsiyum emilim oranı yüksek bir tatlıdır. Öyle ki yaklaşık 3-4 top dondurmada bulunan kalsiyum miktarı bir bardak süt veya yoğurttan alacağınız kalsiyum miktarına eşdeğerdir. Dondurma bir gıda maddesidir, ana bileşeninin süt olması nedeniyle kalsiyum alımını destekler, ancak temel kaynağı olarak tüketilmesi zararlı olabilir.
Dondurma çocukluk çağı obezitesine neden olabileceği düşünülmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekiyor. Yüksek şeker içeren gıdaların sık ve fazla tüketimi bu dengenin artış yönüne kaymasına sebep olarak çocukluk çağı obezitesi gelişiminde etkili olabiliyor. Çocukların sevdiği bir yiyecek olan dondurmanın içerdiği protein, vitamin ve minerallerin yanı sıra şeker, glikoz-fruktoz şurubu ve yüksek yağ oranına sahip olması nedeniyle tüketim sıklığının ve miktarının azaltılması gerekmektedir.