03.07.2020-13:44
(Son Güncelleme:03.07.2020-15:16)
Kolay olabilmesi, hızlı bir şekilde hazırlanması ve ağızda bıraktığı lezzet ile çok tercih edilen bir yemek olmuştur.
İçindekiler:
• 5 adet orta boy patlıcan
• 4 adet orta boy domates
• Maydanoz
• 2 diş sarımsak
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı sirke
• Tuz
• Karabiber
Yapılışı:
Öncelikle 5 adet patlıcanı alacalı soyup, isteğe göre boyuna bölerek uzun uzun ya da küp şeklinde doğrana bilir, böyle yapmak istemeyenler için yuvarlak şekilde de doğrayarak geniş bir kabın içine alınır. Kabın içine yaklaşık 1,5 litre su koyarak içine 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Böylelikle patlıcanların acılığını almış oluruz, hem de eğer patlıcanlarda kimyasal maddeler kalmışsa da onların temizlenmesine yardımcı olmuş olur. Bu şekilde 15-20 dakika su da beklettikten sonra, bir kâğıt havlu yardımı ile iyice kurulayın. Orta genişlikte bir tavaya 1 su bardağı kızartmak için sıvı yağını dökelim ve biraz kızarmasını bekleyelim, hazırladığımız patlıcanları yağda hafif kızarana kadar bekletelim. Kızardıktan sonra, fazla yağını almak için servis edeceğimiz tabağa kâğıt havlu sererek patlıcanları tabağa alalım.
Domates sosu için:
4 adet orta boy domatesin kabuklarını soyalım. Domatesleri isteğe göre rendeleyebilir ya da küp küp doğranabilir. Orta boy bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyelim, hazırladığımız domatesleri dökelim ve pişmeye bırakalım. Bir yandan da 2 diş sarımsağı rendeleyip tuz, 1 çay kaşığı sirke ve karabiber ile domates sosumuzu lezzetlendirelim.
Bu şekilde 10 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Domateslerin suyunu çekene kadar sotelenmesini sağlamak yemeğe ayrı bir tat katacaktır.
Servis için:
Hazırladığımız patlıcanların üzerine sıcak olacak şekilde domates sosunu dökelim ve en üstü için maydanoz çok yakışacaktır, hem lezzet hem görsellik için. İnce ince doğradığımız maydanozları da ekleyerek servis edelim.
Domates Soslu Patlıcan Kızartmasının Yanında:
Domates soslu patlıcan kızartmasının yanına yoğurtlu mezeler yapılabilir. En bilinen klasiklerden ‘Haydari’ bu yemek ile uyum sağlayacaktır. Patlıcanın ve domatesin ağızda bıraktığı lezzeti yoğurt ile süsleyerek tercih edilebilir.
Haydari için malzemeler:
• 200 gram süzme yoğurt
• 50 gram beyaz peynir
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı nane
• 2 diş sarımsak
• 3 yemek kaşığı ceviz içi
• 1 çay kaşığı tuz
Haydari yapılışı:
Haydari için beyaz peynir ayrı bir lezzettir, isteyenler beyaz peynir katmayabilirler. Bir kaba süzme yoğurdunu koyalım. İçine beyaz peyniri rendeleyerek karıştırılır. Tuz ile beraber 2 diş sarımsağı karışıma ekleyelim. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyalım, 3 yemek kaşığı ceviz içini ince çekilmiş hale getirelim ve zeytinyağına ekleyelim. Karışımı iyice soteledikten sonra naneyi ekleyelim, kabın içindeki yoğurt karışımına hazırladığımız zeytinyağını ekleyerek tüm malzemeleri çırpıcı ile karıştırarak servis tabağına dökelim. Haydari, soğuk servis edilen bir mezedir. Dolapta ağızı kapalı bir şekilde soğumaya bırakılabilir.
İçindekiler:
• 5 adet orta boy patlıcan
• 4 adet orta boy domates
• Maydanoz
• 2 diş sarımsak
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı sirke
• Tuz
• Karabiber
Yapılışı:
Öncelikle 5 adet patlıcanı alacalı soyup, isteğe göre boyuna bölerek uzun uzun ya da küp şeklinde doğrana bilir, böyle yapmak istemeyenler için yuvarlak şekilde de doğrayarak geniş bir kabın içine alınır. Kabın içine yaklaşık 1,5 litre su koyarak içine 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Böylelikle patlıcanların acılığını almış oluruz, hem de eğer patlıcanlarda kimyasal maddeler kalmışsa da onların temizlenmesine yardımcı olmuş olur. Bu şekilde 15-20 dakika su da beklettikten sonra, bir kâğıt havlu yardımı ile iyice kurulayın. Orta genişlikte bir tavaya 1 su bardağı kızartmak için sıvı yağını dökelim ve biraz kızarmasını bekleyelim, hazırladığımız patlıcanları yağda hafif kızarana kadar bekletelim. Kızardıktan sonra, fazla yağını almak için servis edeceğimiz tabağa kâğıt havlu sererek patlıcanları tabağa alalım.
Domates sosu için:
4 adet orta boy domatesin kabuklarını soyalım. Domatesleri isteğe göre rendeleyebilir ya da küp küp doğranabilir. Orta boy bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyelim, hazırladığımız domatesleri dökelim ve pişmeye bırakalım. Bir yandan da 2 diş sarımsağı rendeleyip tuz, 1 çay kaşığı sirke ve karabiber ile domates sosumuzu lezzetlendirelim.
Bu şekilde 10 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Domateslerin suyunu çekene kadar sotelenmesini sağlamak yemeğe ayrı bir tat katacaktır.
Servis için:
Hazırladığımız patlıcanların üzerine sıcak olacak şekilde domates sosunu dökelim ve en üstü için maydanoz çok yakışacaktır, hem lezzet hem görsellik için. İnce ince doğradığımız maydanozları da ekleyerek servis edelim.
Domates Soslu Patlıcan Kızartmasının Yanında:
Domates soslu patlıcan kızartmasının yanına yoğurtlu mezeler yapılabilir. En bilinen klasiklerden ‘Haydari’ bu yemek ile uyum sağlayacaktır. Patlıcanın ve domatesin ağızda bıraktığı lezzeti yoğurt ile süsleyerek tercih edilebilir.
Haydari için malzemeler:
• 200 gram süzme yoğurt
• 50 gram beyaz peynir
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı nane
• 2 diş sarımsak
• 3 yemek kaşığı ceviz içi
• 1 çay kaşığı tuz
Haydari yapılışı:
Haydari için beyaz peynir ayrı bir lezzettir, isteyenler beyaz peynir katmayabilirler. Bir kaba süzme yoğurdunu koyalım. İçine beyaz peyniri rendeleyerek karıştırılır. Tuz ile beraber 2 diş sarımsağı karışıma ekleyelim. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyalım, 3 yemek kaşığı ceviz içini ince çekilmiş hale getirelim ve zeytinyağına ekleyelim. Karışımı iyice soteledikten sonra naneyi ekleyelim, kabın içindeki yoğurt karışımına hazırladığımız zeytinyağını ekleyerek tüm malzemeleri çırpıcı ile karıştırarak servis tabağına dökelim. Haydari, soğuk servis edilen bir mezedir. Dolapta ağızı kapalı bir şekilde soğumaya bırakılabilir.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
DİĞER Kadın HABERLERİ