21.07.2020-14:17 (Son Güncelleme:21.07.2020-17:21)

Dolmabahçe Sarayı Nerede? Dolmabahçe Tarihi

Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan Dolmabahçe Sarayı, tüm görkemi ile Beşiktaş sınırları içerisinde yerini almıştır.

Dolmabahçe Sarayı nerede? Dolmabahçe tarihi için öncelikle konumundan söz etmek gerekir:

  • Beşiktaş’ın merkezine konumlanan yapılar arasında.
  • Vişnezade Mahallesi sınırları içerisinde yer almakta.
  • Aynı adla Dolmabahçe caddesi üzerine yerini almıştır.

Tüm bu bilgileri takiben ziyaretçilere açık olduğunu da belirtmek gerek. Sadece Pazartesi günleri kapalı tutuluyor. Geriye kalan günlerde sabah 9’da açılmakta. Ve saat 16.00’a kadar ziyaretçilerini karşılamaktadır. Merak edenler tüm bu hususlara karşı saraya gezi turları düzenleyebilir ve tarihi mimariyi inceleyebilir.

Dolmabahçe Sarayı’nın Tarihi

Dolmabahçe Sarayı nerede? Dolmabahçe tarihi ve tanıtım hakkında merak edilenlerin başında alanı geliyor. Şöyle ki bu görkemli saray için 400 yıl öncesine gidiliyor. Ve bulunduğu alan üzerine 400 yıl öncesinde çalışmalar boy göstermeye başlıyor.

Eski bir koy olarak bilinen alan, 1843 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Ve 1856 yılına kadar inşa devam etmiştir. İki Ermeni mimarın eseri olarak bilinir. Garabet Balyan ile Nigoğos Balyan tarafından ele alınmıştır. Neticesinde barok mimarinin fazlasıyla sergilendiği bir yapı haline gelmiştir. Görenleri kendine hayran bırakan yapı, mimari değerleri fazlasıyla ortaya koymakta.

Dolmabahçe Sarayı Özellikleri

Dolmabahçe Sarayı nerede? Dolmabahçe tarihi ve tanıtım nasıl merak edenlere önce yukarıda sıraladığımız hususlar eşlik edecektir. Ancak sadece bunlar ile sınırlı kalınmaz ve bu muhteşem sarayın özellikleri de sıralanır. Örnek vermek gerekirse:

  • 3 katlı olacak şekilde planlanmıştır.
  • Saray içerisinde toplamda 285 oda mevcut durumda.
  • 43 adet ise salondan oluşmakta.

Önce Sultan Kabul bölümü ile ziyaretçileri karşılar. Hemen arasında orijinal halleri ile tüm dekorasyon gözler önüne serilir. Örneğin ipek halılardan perdelere her şey dikkatleri üzerine çeker. Beraberinde:

  • Balo salonu ile herkesi büyülemeyi başarmıştır.
  • Resim ve heykel sergilerine uygun olduğu bilinir.

Aynı zamanda duvarlarında yer alan tarihi ve modern eserler de görenleri kendisine hayran bırakmakta. Örneğin çevresi altın kaplama olan çeşitli duvar süslemelerine yer verilmiştir.

Dolmabahçe Sarayı Hakkında

Öncelikle Abdülmecid döneminde inşasına geçildiğini belirtmek gerek. Direk olarak padişahın emrine göre ele alınmıştır. Modernleşme aşamasında inşasına geçilen Dolmabahçe Sarayı, tamı tamına 13 yıl sonra tamamlanmıştır. Batı mimarisinden esinlenerek yapımına geçilmiştir.

Şimdilerde ziyaretçileri kabul eden saray, çağdaşlaşmanın ne denli büyük olduğunu gözler önüne serer. Öyle ki içerisinde:

  • Osmanlı dönemine dair çeşitli motifler mevcut.
  • Batıya dair resimlerin de sergilenmesi esas alınmıştır.

Osmanlı Dönemi ilk Meclis-i Mebusan için de Dolmabahçe Sarayı’nın tercih edildiği bilinir. Osmanlı ailelerine dair çeşitli hatırların da buradan sergilenmesi söz konusudur. Kısacası tarihe dair pek çok ilke sahiptir. Ve merak edenleri Pazartesi dışında ki her gün karşılamaya devam etmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr