28.08.2024-10:02 (Son Güncelleme:28.08.2024-10:02)

Dolandırıcılar Bu Kez Öğrencileri Ağına Düşürüyor!

Okulların açılacak olmasıyla birlikte dolandırıcıların yeni hedefi maddi zorluk yaşayan üniversite öğrencileri oldu. ''Sana burs bağlayacağız'' vaadiyle kandırıp hesap açtırıyorlar.

Dolandırıcıların yeni hedefi üniversite öğrencileri oldu. Üniversitelerin 9 Eylül'de açılacak olmasıyla beraber öğrencilerde yaşanan telaşı kullanan dolandırıcılar, öğrencileri radarına aldı.

''Sana Burs Bağlayacağız'' Vaadiyle Kandırdılar

Dolandırıcıların hedefinde özellikle maddi açıdan zorluk yaşayan, eğitimine zar zor devam eden öğrenciler var. Farklı yöntemlerle üniversite öğrencilerine ulaşan dolandırıcılar öğrencilerin yaşadığı maddi zorluğu kullanarak ''sana burs bağlayacağız'' vaadiyle Papara'dan hesap açmalarını istiyor.

dolandırıcılar açtırdıkları Papara hesabından şifreleri ele geçirip para trafiğini yönetiyor. >Papara yetkililerinin tespit ettiği bu tür yasadışı kullanan hesaplar anında kapatıyor.

Dolandırıcıların Öğrencilere Ulaştığı Yollar

Dolandırıcılar üniversite öğrencilerine ulaşmak için birçok farklı yönetim deniyor. Bazı öğrenciler kendilerine sosyal medyadan, SMS yoluyla ya da Google'a reklam vererek arama motorunda ilk sıralarda karşılarına çıktığını belirtti.


Vakıfların Adını Taklit Edip Site Kurdular

Dolandırıcılar öğrencileri ağına çekmek için bazı bilinen vakıfların isimlerini taklit ederek açtıkları internet siteleriyle öğrencilere ulaşmaya çalışıyor.

"Doğa ve Gelecek Vakfı (DOGEV), Yenilik ve Doğa Vakfı (YENVAK), Meltem Vakfı (MELVAK), Gençlik Burs Vakfı (GENÇLİKBURSVAKFI), Sevgiye Gelecek Vakfı (SEVGİYEGELECEK), Yeni Çınar Maddi Destek Vakfı, Yüce Kültür Vakfı, Destek Vakfı Engelsiz Yaşam Eğitim Bursu ve bunların uzantısı olan internet siteleri."

Sahtekarların ulaştığı ve ağlarına çektiği öğrencilere kendilerine ait bir numara ve mail adresini vererek, o bilgiler üzerine bir para aktarma ve ödeme kuruluşu olan Papara'dan hesap açtırdıkları öğrenildi.

Tüm Sorumluluk Öğrenciye Ait

Hesapların tüm sorumluluğu hesabı açan öğrencilere ait olurken dolandırıcılar bu hesaplar üzerinden istedikleri para trafiğini rahat bir şekilde gerçekleştiriyor. Dolandırıldıklarını anlayan öğrenciler ise hemen Papara'ya başvurup dolandırıldığını ve hesaplarının kapatılması talimatında bulunuyorlar. Dolandırıcıların hesapta gerçekleştirdiği tüm para trafiğinin sorumluluğu ise hesabın kullanıcısı olan öğrenciler oluyor.

Dolandırılan Öğrenciler Konuştu

Yağmur, "Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp Papara hesabı açtırdılar. Her ay 3970 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 110 TL atıp hesabı doğrulamak için 105 TL atmamı istediler. Gönderdim fakat sonra ailemle paylaştığımda kötü niyetli şahsiyetler tarafından kandırıldığımı anladım" dedi.

Aybüke ise, "Doğa ve Gelecek Vakfı adıyla benden ve benim daha önceden istenilen Papara hesabım olduğu için babamdan ad-soyad, doğum tarihi, T.C. kimlik no, aktif telefon numaramı, IBAN no, okuduğum üniversite bölümünü istediler. Ayrıca kendi numara ve mail adresleri üzerine açılmış bir hesaba kendi bilgilerimi girmemi istediler" diye konuştu.

Öğrencilerden Murat ise, "Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp Papara hesabı açtırdılar, 2500 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 105 TL atıp hesabı doğrulamak için 100 TL atmamı istediler. Gönderdim fakat sonra karşıma çıkan şikayetlerden yanıltıcı olduklarını anladım" dedi.

Öğrenciler Dikkatli Olmalı

Eylül'de üniversitelerin açılmasıyla birlikte maddi olarak zorluk yaşayacak olan öğrencilerin bu tür burs tuzaklarına düşmemesi için güvenmedikleri ve güvenli olmadıklarını düşündükleri hiçbir web sitesi ve kişi ile kişisel bilgilerini paylaşmaması gerekiyor. Burs veren dernek veya vakıfların, sosyal medya üzerinden ya da telefonla arayarak gelen şifre ve doğrulama kodunu istemeyeceği için öğrencilerin bu konuda dikkatli olması ve bilgilerini paylaşmaması gerekiyor.

Eğer adınıza bir bankada veya elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşuna hesap açıldıysa ilgili kurumla iletişime geçerek hesabınızın kapatılmasını istemelisiniz. Ayrıca Emniyet'in web sitesinden siber suçlar birimine yazarak ya da en yakın savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmanız da gerekiyor.


damlaeroglu@haber365.com.tr