Doğum Sonrası Kilo Verme
En önemlisi sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek olduğu için 9 aylık gebelik boyunca anne adayları pek çok sorunla yüzleşir, sorunların üstesinden gelir.
Gebelik süreci her anne adayı için farklı geçer. Bu bakımdan doğum sonrası kilo verme süreci de herkeste farklılık gösterir. Kimi zaman doğumdan sonraki 1 – 2 ay içinde anne adayının vücudu eski haline dönebilirken bazılarında bu süre çok daha uzun olur. Ancak şöyle bir gerçek var ki; doğum sonrasında aktif kalmak, besleyici ve sağlıklı besinler tüketmek yeni annelerin göbeğinin erimesini hızlandıracaktır.
Emzirmek hem bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir hem de anne adayının vücudunda gebelik boyunca biriken yağların daha hızlı bir şekilde erimesini sağlar. Özellikle de doğum sonrasında göbekte kalan yağ kütlesini eritmenin en kolay ve faydalı yolu bebeği bolca emzirmektir. Bununla birlikte bebekle birlikte büyüyen uterusun da daha hızlı bir şekilde küçülmesi, eski haline gelmesinde emzirmenin payı çok büyüktür.
Yürüyüş, herkesin, her yerde yapabileceği en basit, en etkili egzersizdir. Sadece gebelik döneminde değil, doğumdan sonra da anne adayı her gün yürüyüş yapmaya devam etmelidir. Özellikle de bebeği arabaya yerleştirip bebekle birlikte parkta, yürüyüş alanlarında her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak çok iyi bir fikirdir. Yürüyüş sayesinde tüm vücut şekle girer ve göbek yağları da erir.
Kilo vermek, yağ yakmak isteyen kişiler 24 saatlik günün 8 saatini uyku ile geçirmeli geri kalan 16 saat içinde de 6 öğün beslenmelidir. Bu 6 öğünün 3 tanesi ana öğün, diğer 3 tanesi de ara öğün olmalıdır. Emzirme döneminde olan ve göbeğindeki yağlardan kurtulmak isteyen kadınlar gün için et, süt, baklagiller, tahıllar, meyveler ve sebzelerden oluşan kaliteli bir beslenme programı uygulamalılar.
Gebelik döneminde alınan kilolardan ve göbekteki yağlardan kurtulmak için yürüyüş yapmanın öneminden bahsettik. Yürüyüşe ek olarak bir de direkt olarak göbeği çalıştıracak egzersizler yapılmalıdır. İnatçı karın yağını eritmek isteyen anneler, doktorun iznini alarak gün içinde en az 20 – 30 dakika kardiyo ve güç antrenmanı yapmalılar.
Yogada diyaframdan hava almayı ve abdominal kasların arasında tutmayı içeren nefes alıştırmaları; düzenli ritmik kasılmalar, üst ve alt karın bölgesinin çalıştırılması ve ruhen, bedenen gevşemeye yardımcı olur. Bununla birlikte yoga peristalsis veya bağırsak hareketini artırarak sindirim sisteminin çalışmasını desteklediği için de vücutta yağ depolanmasını önleyebilir.
Vücudun yeterince dinlenememesi vücutta toksin birikmesine neden olur ve bu da iltihabik oluşumlara yol açar. Kişinin vücudu sürekli bir iltihaplanma durumunda olduğunda, yağ reseptörleri vücudun ortası olan göbeğe doğru eğilim gösterir ve göbek bölgesi daha çok yağlanır. Gün içinde yeterince dinlenmek ise göbek de dahil olmak üzere vücudun yağ depolama eğilimini azaltır.
Bu tür bir durumda eski kiloya kavuşabilmek için çok sıkı diyetler, sağlıksız beslenme programları uygularlar. Hal böyle olunca yetersiz beslenme sonucunda hem bebek beslenemez hem de anne adayının metabolizması yavaşlar. Bu bakımdan göbekteki yağları eritmek için kesinlikle düzenli ve kaliteli beslenmek, günde 5 -6 öğün yemek gerekiyor.
Doğumdan sonra doktor izin verdiğinde göbek bölgesinin sıkıca sarılması ya da bir korse takılması göbek yağlarını eritmeye yardımcı olacaktır. Sargı sayesinde karın bölgesindeki kemikler şeklini koruyacak, uterus daha kısa sürede orijinal boyutuna ulaşacak, annenin postürü iyileşecek, sırt ağrıları azalacak ve bu bölgedeki yağlar daha kısa sürede eriyecektir. Ancak böyle bir uygulama öncesinde doktora danışılmalıdır.