23.02.2019-13:36 (Son Güncelleme:31.07.2021-18:07)

Doğum Lekesi Neden Olur, Doğum Lekesi Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok kişide vücudunun bazı bölgelerinde doğuştan gelen lekeler bulunur. Bizde en çok merak edilen doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi nasıl geçer? Doğum lekesi tedavisi nedir? Doğum lekesi çeşitlerini sizler için araştırdık…

En çok merak edilen soruların başında vücutta leke olarak görülen, doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi nasıl geçer? Doğum lekesi tedavisi nedir? Doğum lekesi çeşitleri gibi başlıkları sizler için haberimizde bir araya getirdik. İşte doğum lekesine dair merak edilenler…

VÜCUTTA MEYDANA GELEN DOĞUM LEKESİ NEDİR?

Doğum lekesi olarak adlandırılan şey, bebeklerde sıklıkla görülen vücuttaki renk değişimidir. Sıklıkla vücutta görülürken nadirde olsa yüzde de görülebilir. Doğum lekeleri farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabileceği gibi bazıları kalıcıdır ve zaman içerisinde büyüyebilirler. Ancak bazıları ise ilerleyen zamanda tamamen kaybolabilir. Doğum sırasında meydana bu lekeler çoğu kez zararsızdır fakat baı durumlarda altında farklı sağlık sorunları yatabilir.

DOĞUM LEKESİ NEDEN OLUR?

Doğum lekelerinin neden oluştuğu oldukça merak uyandıran konulardan biridir. Tam olarak neden oluştuğu bilinmeyen doğum lekeleri hakkında birçok yanlış inanış vardır. Bunların başında, hamileyken yenilen yiyeceklerdir. Çünkü hamileyken yenilen yiyecekler bebeklerde lekeye neden olmaz. Yapılan araştırmalarda tam bir netlik olmasa da doğum lekelerinin genetik olma olasılığı yüksektir.

DOĞUM LEKESİ NASIL OLUŞUR?

Vücutta meydana gelen doğum lekeleri, damarsa ya da pigmetlerin yoğunluğuna göre oluşmaktadır. Yoğunluk düzeyine göre ise sınıflandırılır.

DOĞUM LEKESİ ÇEŞİTLERİ

Doğum lekeleri ile ilgili bir diğer merak edilen doğum lekesi çeşitleri. Yukarıda bahsettiğimiz üzere damarsal ve pigmentsel doğum lekeleri çeşitlerin kendi aralarında da türleri bulunmakta. Peki nedir bu türler gelin beraber bakalım.

Damarsal Doğum Lekeleri

Vücutta meydana gelen bu tür lekeler, kan damarlarının gerektiğinden farklı oluşması ile meydana gelir. Kendi içinde iki çeşidi bulunur.

Somon Lekeleri

Pembe lekeler şeklinde görülen, göz kapakları ve boyun arkasında sıklıkla görülen lekelerdir. Deri altında meydana gelen kan kümelenmesinden kaynaklanır. Genel olarak çok kalıcı değillerdir. Bir süre sonra kendiliğinden solarlar.

Hemanjiyomlar

Çilek lekesi olarak adlandırılan, pembe ve mavi parlak renkli görünümleri olan lekelerdir. Yaygın olarak kol ve bacaklarda görülür. Bebeklerin ilk üç ayında yoğun olarak görülebilir. Eğer doktorunuz gerekli görürse ilaç tedavisine başlayabilir. Bu tedavinin tercih edilme durumu lekelerin büyüme ve yayılma hızına göre uygulanır.

Şarap Lekesi

Derinin altında meydana gelen küçük kan damarlarının normalin dışında gelişmesi durumuna şarap lekesi denir. Vücutta herhangi bir bölgede görülebilir. Açık tonlarda başlayan bu lekeler daha sonra kırmızı ve koyu mora dönüşebilir. Zamanla solmazlar ve tedavi edilmezse koyulaşabilirler. Cilt ayrıca çok kuru, kalın veya pürüzlü dokuda olabilir. Göz kapaklarında oluşan şarap lekeleri, tıbbi tedavi veya takip gerektirebilir. Nadiren, bu tür doğum lekeleri genetik koşullarla ilişkili olabilir.

Pigment Doğum Lekeleri

Cilde doğal rengini veren pigmnetlerin, fazla olması ile oluşan lekelerdir. Pigment lekelerininde kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır.

Benler

Birçoğumuzun sıklıkla karşılaştığı ve pembe ve açık kahverengi tonlarında olan benler, bir pigment doğum lekeleridir. Genel olarak yuvarlak formda olurlar. Ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmeyen benler, bazı durumlarda kötü hastalıkların habercisi olabilir. Büyümeye devam eden ve ağrı oluşan benlerde vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmak gerekmektedir.

Sütlü Kahve Lekeleri

Açık renkte ve yuvarlak formda oluşan doğum lekeleri arasında en sık rastlanılan türdür. Genellikle koyu renkli kişilerde meydana gelmektedir. Bu doğum lekesi, bazen doğumda bazen ise doğumdan çok sonra, hatta erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda oluşabilir. Boyut olarak büyüyebilir, ama sıklıkla zamanla solar. Bazı çocuklarda birden fazla sütlü kahve lekesi gözlenebilir. Eğer çocuğunuzda birçok leke varsa doktora danışmanızda fayda vardır. Zira bu durum, nörofibromatozis olarak adlandırılan nadir bir tıbbi durumun göstergesi olabilir.

DOĞUM LEKELERİ TEDAVİSİ

Doğum lekesi hakkında ne merak edilen soruya gelecek olursak, ‘doğum lekesi nasıl tedavi edilir?’ başlığı yer alıyor. Genel olarak doğum lekeleri zararsızdır. Hatta birçok doğum lekesi kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı doğum lekeleri görüntülerinden dolayı rahatsızlık uyandırabilir.

Doğum lekelerinde tercih edilen tedavi yöntemi lazerdir. Bu tedavi yönteminde şarap lekeleri dediğimiz türde, lekenin hafifletilmesi amaçlı uygulanır. Bu tarz bir tedavi muhakkak dermatolog veya cerrah tarafından yapılmalıdır. Lazer tedavisi için genellikle birkaç seansa ihtiyaç duyulur. Lazer tedavileri hafif rahatsızlık verdiği için lokal anestezi gerektirebilir. Genellikle kalıcı sonuçlar verir. Tedavi sonrasında geçici şişme veya morarma meydana gelebilir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise Beta-blokerler dediğimiz tansiyon tedavisinde de kullanılan bir ilaçtır. Lekenin görünümünü azaltmak kullanılır. Kan damarlarını küçülterek ve kan akışını azaltarak tedavi uygular. Bu hemanjiyomun yumuşamasına, solmasına ve büzülmesi durumuna sebep olur.

Doğum lekelerinde cerrahi müdahale çok nadir uygulanır. Bazı büyük benler, doğum lekeleri ya da bazı hastalıkların habercisi olabileceği düşünülen durumlarda cerrahi işleme başvurulur. Hastane ortamında gerçekleştirilmesi gereken bir operasyondur. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde çıkartılması gerekebilir. Bazen doğum lekeleri cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra kalıcı izlerin oluşmaması için doku genişletme denen bir prosedür uygulanabilir. Bu yöntemde, doğum lekesinin yanında bulunan sağlıklı derinin altına bir çeşit balon yerleştirilir. Böylelikle, yeni ve sağlıklı bir cildin büyümesi sağlanır. Bu yeni doku, daha önce doğum lekesinin bulunduğu bölgeyi kapatmak için kullanılır. Balon daha sonra kaldırılır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr