Doğum Kontrol Hapı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!
Sağlıklı olan ve gebelikten korunmak isteyen kadınların bir tercihi olan doğum kontrol ilaçları günümüzde sıkça gündeme gelen konulardan biri. Ancak her ilaç gibi, doğum kontrol haplarınında faydaları ve dikkat edilmesi gereken noktaları var... İşte bir kaç soruda merak ettiklerinizi yanıtladık...
Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarını içeren, en yaygın kullanılan korunma yöntemi olarak karşımıza çıkar. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, uygun olmayan şartlarda yapılan kürtaj operasyonları yılda 80 bin kadının hayatına mâl oluyor. Türkiye'de de yeterli doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmaması nedeniyle kürtaj başvurusu oranlarının giderek arttığı belirlendi. Bu nedenle yaygın ve güvenilir doğum kontrol hapı kullanımının önemi arttır.
Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Oral kontraseptif haplar olarak ifade edilen bu haplara aynı zamanda kombine oral kontraseptif de denir. Bunun nedeni ise, genel olarak içeriğinde hem östrojen hem de progesteronun sentetik formlarının olmasıdır. Sadece progesteron hormonunu içeren haplar da korunma yöntemi olarak kullanılır. Bunlara ise mini pil adı verilir.
Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
Doğum kontrol hapı kutuları çoğu zaman 21 tane hap içerir, 28 tane içerenleri de bulunmaktadır. Kutuya adetin ilk günü başlanmalıdır ancak ilk 2 veya 3 günü içinde de başlanabilir. Her gün aynı saatte alınarak kutu bitene kadar devam edilir. Kutu bittikten sonra veya bazen bitmeye yakın kanamanız başlar. Bu kanama genellikle OKS’lerin doğal bir etkisi olarak normalden az olabilir. Kutu bittikten sonra 7 gün ara verilir, kanamanız az şekilde devam etse dahi bırakıldığının 7. günü yeni kutu kullanılmaya başlanır.
Doğum kontrol haplarının etkisini, güvenilirliğini azaltan ilaçlar nelerdir?
Hapınızı normalde aldığınız saatten 12 saat sonra veya daha geç kullanırsanız, aldıktan sonra kusarsanız etkinliği azalacaktır. Bu ilaçlar şöyle sıralanabilir: rifampin, lopinavir, saquinavir, karbamazepin, topiramate, sarı kantaron (St. John’s wort), griseofulvin, fenobarbital, fenitoin, ritonavir, okskarbazepin, primidon.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Korur?
Doğum kontrol hapı nedir, etkili bir yöntem midir ya da en etkili doğum kontrol hapı isimleri nelerdir gibi sorular sıklıkla karşımıza çıkar. Gebeliğin önlenmesi için kadınlar tarafından kullanılan OKS, hormon içerikli bir ilaçtır ve oral yöntemle vücuda alınır. Bu haplar yumurtlamayı durdurur. Ayrıca spermin rahim ağzından içeriye geçişini önler. Böylelikle gebelik için uygun ortamın sağlanması engellenir. Oldukça etkili bir yöntem olarak bilinen OKS, gönül rahatlığıyla kullanılır.
Peki doğum kontrol hapı beyni nasıl etkiliyor?
En etkili korunma yöntemlerinden biri olan doğum kontrol haplarında 9 farklı hormon bulunuyor. Doğum kontrol hapları dokuz farklı hormon içeriyor. Bunların bazıları kadınlarda hafif 'erkekleşme' etkisi gösteriyor.
Doğum Kontrol Hapı Güvenilir Midir?
Doğum kontrol hapı kullanımı büyük titizlik isteyen bir korunma yöntemidir. Çünkü ancak doğru kullanıldığı zaman hamileliği engeller. Günü gününe alınan OKS, yaklaşık 0 oranında hamilelikten koruyan bir yöntem olsa da, hapın kusurlu bir şekilde kullanılması ile hamile kalınması kaçınılmaz hale gelebilir.
Doğum Kontrol Hapını Kimler Kullanabilir?
Doğum kontrol hapı kaç yaşına kadar kullanılır veya herkes bu hapı kullanabilir mi gibi sorularla sıklıkla karşılaşırız. Genel olarak 40 yaşın altındaki herkes tarafından güven içerisinde kullanılabilen OKS, genç kızların adet düzensizliği ya da ağrılı adet süreci gibi sorunların ortadan kaldırılması için de tavsiye edilir.
Doğum Kontrol Haplarının Faydaları Nelerdir?
Gebelikten 7 gün 24 saat boyunca koruma sağlarlar, bir çok doğum kontrol yöntemine göre daha risksizdir. Adetlerinizi düzenlerler, tamamen geri dönüşümlü etkileri vardır, bu sayede hapı bıraktıktan çok kısa süre sonra adet düzeniniz eski haline döner ve gebelik gerçekleşebilir.
Sadece progesteron içeren hapların kullanımı bazı durumlarda kombine haplara oranla daha güvenlidir. Bu durumlar: östrojenin tolere edilemediği durumlar, sigara içenler, 35 yaş üzeri olanlar, emzirmek isteyenler ve damarlarda pıhtı oluşumu hikayesi olanlar olarak sıralanabilir.
Hamileliği önlemek amacıyla kullanılan doğum kontrol hapının faydaları birçok alanda mevcuttur. Günümüzde artık sadece doğum kontrol yöntemi kullanılmasının dışında adet düzensizliği, fonksiyonel yumurtalık kistleri, adet dönemi sancıları, rahim ve rahim tüplerinde ya da yumurtalıklarda oluşan iltihabik durumlar, dış gebelik, yumurtalık ile rahim kanseri, endometriozis adı verilen rahim içi dokunun rahim dışında bulunması, adetin erken döneme kaydırılması veya geciktirilmesi gibi durumlarda da kullanılmaktadır.
Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri/Dezavantajları Nelerdir?
Doğum kontrol hapı yan etkileri bazen rahatsız edici olsa da, ilacın kullanımı bırakılmamalıdır. Düzenli kullanım ile ortadan kalkacak olan bu etkiler genellikle ilk aylarda ortaya çıkar. Doğum kontrol hapı sonucunda lekelenme, ara kanama, hafif mide bulantısı ve kilo alımı gözlemlenebilir.
En zararsız doğum kontrol hapı kullanıldığında dahi, bu tür zararsız yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucu özellikte değildir.
Doğru kullanılmadığı takdirde istenmeyen gebeliğe neden olabilir.
Doğum Kontrol Hapı Kısırlık Yapar Mı?
Birçok bayanın OKS’den uzak durmasının başlıca nedenlerinden biri akıllarında oluşan doğum kontrol hapı kısırlık yapar mı sorusudur. Bu yaygın sorunun aksine böyle bir ihtimal söz konusu değildir. Genellikle OKS kullanımı bırakıldıktan sonra ortalama 1 ile 2 ay içerisinde hamilelik planlanabilir.
Doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar?
Doğru şekilde kullanıldığında ilk kutudan itibaren korumaya başlarlar.
Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.