18.05.2022-09:38 (Son Güncelleme:18.05.2022-09:38)

Doğum borçlanmasıyla nasıl erken emekli olunur? Doğum borçlanmasın şartları ve maliyeti nelerdir?

Sigortalı olarak çalışan bir kadının doğum yapmasından dolayı ücretsiz izne ayrılması veya çalışmaya ara verilme durumu daha sonraki süreçte borçlanma sistemiyle kapatılabiliyor. Bu da kadın çalışana erken emeklilik hakkını getirebiliyor. Peki, Doğum borçlanmasıyla nasıl erken emekli olunur? Doğum borçlanmasın şartları nelerdir? İşte, doğum borçlanmasıyla ilgili tüm merak edilen detaylar.

Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) kadın çalışanlara doğum yapmalarının ardından aldıkları süreç için kendilerine bir kaç imkan sunuyor. Emeklilik sürecinin etkilenmemesi içi,ün sunulan bu imkanlardan bir tanesi de her bir çocuk için çalışmadan geçen sürenin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanma hakkıdır. Üç çocuğa kadar tanınan borçlanma hakkında kadın çalışan SGK'ya 6 yıla kadar doğum borçlanmaları yapabiliyor.

Doğum borçlanması normalde sigortalı çalışmaya başladıktan sonra boşta geçen süreler için yapılıyor. Ancak, staj sigortası yapmış kadınlar da staj ile normal sigortalı çalışma arasındaki dönemde doğan çocukları için borçlanma yapabiliyorlar. Staj sigortası sayesinde bu şekilde borçlanma yapan kadınların sigorta başlangıç tarihleri, borçlanma yapılan süre kadar geriye çekildiği için daha erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.


01.10.2008'de hazırlanan yönetmelikle yürürlüğe giren doğum borçlanması, 4A ve 4B kapsamında sigortalı olarak çalışan kadınların doğumdan iki yıla kadar olan ödenemeyen primlerini toplu bir şekilde ödemelerini sağlıyor. Staj sigortası bulunan kadın çalışanlar da staj ve normal sigortalı olarak çalışmalarının arasındaki sürede doğan çocukları için doğum borçlanmasını yapabiliyorlar. Stajdan sonraki sigorta sürecinin borçlanılma işlemine alınmasıyla birlikte kadın çalışanın sigorta başlangıç tarihi erkene çekilmesinden dolayı daha erken emekli olma hakkını elde edebiliyorlar.

Doğum borçlanmasın şartları ve maliyeti nelerdir?

Doğum borçlanması talebinde bulunmak isteyen kadın çalışandan aşağıdaki şartlar istenir;

- Sigortalı olarak en az 1 gün çalışmış olması,

- İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zamanda doğum yapmış olması,

- Çocuğun sağ olarak dünyaya gelmiş ve hala da yaşıyor olması.

- Doğumdan sonraki 2 yıl sürecinde hiç çalışmamış, veya kısmen prim ödememiş olması gerekiyor. Bu şartların karşılanması halinde sigortalı kadın doğum borçlanması talebini gerçekleştirebilir.

2021 yılının sonuna kadar en düşük prim bedeli üzerinden borçlanma talebinde bulunan kadın çalışan, bir çocuk için 720 gün borçlanma yapması halinde 27 bin 475 lira ödeyecek. 2022 yılında ise ise doğum borçlanması maliyetinin asgari ücretin yüzde 24 artmasıyla 34 bin liraya, yüzde 33 oranında artması halinde ise 36 bin 540 liraya çıkmış olacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr