Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması kaç gündür? Doğum borçlanması ödemeleri
Kadınların bir gün bile sigortalı olarak çalışmaları ve doğum iznine ayrılmaları durumunda geriye dönük prim ödemesi yapma hakları bulunmaktadır. Doğum borçlanması yapmak isteyen kişiler sigortalı oldukları ancak çalışamadıkları günleri ödeyebilmelerini sağlamaktadır. Doğum borçlanması hakkında tüm merak edilenler…
Sigortalı olarak çalışan kişilerin geriye dönük yapabildikleri borçlanma türlerinden biri olan doğum borçlanması birçok kez merak edilmektedir. Pek çok kişi konu hakkında araştırma yapmaktadır. Kadınlar sigortalı olarak çalışamadıkları dönemi çalıştıkları süre içerisinde doğum borçlanması yaparak ödeyebilirler. Doğum borçlanması hakkında tüm merak edilenler…
Doğum borçlanması şartları nelerdir?
Doğum borçlanması için gerekli olan şartlar şu şekildedir:
Doğum yapacak olan kadının doğum öncesinde sigorta başlangıcının olması gerekmektedir.
Doğum yaptıktan sonra adına prim ödenmesi yapılmaması gerekmektedir.
Borçlanacağı süre içerisinde çocuğunun sağ olması gerekmektedir.
Bununla birlikte kişilerin çalışma durumları için gerekli olan şartlarda yer almaktadır.Bu şartlar şu şekildedir:
Çalıştıkları süre içerisinde sigortalı olduklarının tescil edilmesi ve adına prim yatırılmış olması gerekmektedir.
Kendi sigortalılıkları için prim ödemesine bakılmadan sigortalı oldukları tespit esilmiş olmalıdır.
Kamu görevlisi olarak çalışanların sigortalı olduklarının tescil edilmesi gereklidir.
Doğum borçlanması için form nasıl doldurulur?
Doğum borçlanması yapmak isteyen kişiler forma Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden ulaşabilirler. Bu form çıktı alındıktan sonra dilekçede istenilen bilgiler doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Doğum borçlanması dilekçesinde yer alanlar şu şekildedir:
İsim ve soy isim
T.C. kimlik numarası
SGK sicil numarası (SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı)
Borçlanmanın yapılmak istenen tutarı
Borçlanmanın gerçekleştirileceği hizmet veya süre niteliği kısmında, "Doğumdan Sonra Geçen Süre" kısmı
Borçlanmak istenilen süre (Eğer verilmiş olan tüm süre kullanılmak isteniyorsa, belirtilmelidir. Ancak eğer belirli bir süreliğine doğum borçlanması kullanılmak isteniyorsa tarih aralıkları gün-ay-yıl olarak yazılır)
Başvuru yapılacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğünün ismi
İkamet adresi
İmza
Doğum borçlanması nedir?
Bir gün bile sigortalı olarak çalışan kadınların yararlanacağı bu hak sık sık merak ediliyor. Sigortalı olan ve doğum süresi için çalışmayan kadınlar çalışmaya başladıklarında çalışmadıkları günlerin prim ödemesini yapabilmektedir. Bu duruma ise doğum borçlanması denir. Bu ödeme ile prim günlerinde bir azalma olacaktır ve emeklilik süreleri için bir düşüş yaşanacaktır.
Doğum borçlanması için yapılandırma nasıl yapılır?
Doğum borçlanmasında bir yapılandırma yapılması söz konusu değildir. Doğum borçlanması yapacak olan kişilerin bu ödememeyi yapılandırma ya da taksit ile ödemesi mümkün değildir. Belirlenen borcunun tek seferde ödemesi yapılmalıdır.
Doğum borçlanması kaç gündür?
Doğum borçlanması yapılabilecek süre iki yıldır. Kadınlar her çocuk için iki yıl doğum borçlanması yapabilmektedir. Ancak bu borçlanma en fazla üç çocuk için geçerlidir. Yani toplamda üç çocuk için aktı yıl borçlanma yapılabilir.
Doğum borçlanması ne kadar?
Doğum borçlanması için 2022 yılında belirlenen en düşük ücret 53 TL ve en yüksek ücrette 400 TL’dir. Doğum borçlanmasında ödeme tutarları kişinin kazancına göre belirlenmektedir. Aylık kazançların yüzde 32’si alınarak bir hesaplama yapılır. Kişiler belirlenen tutarları ödeyerek borçlanmalarını tamamlayabilirler.
Doğum borçlanması kaç gün kazandırır?
Doğum borçlanması yaparak kaç gün kazanabileceğini öğrenmek isteyen kişiler araştırma yapmaktadır. Doğum borçlanmalarında tek çocuk için 720 gün olarak borçlanma yapılır. Çocuk sayısının artması durumunda üç çocuğa kadar 720 gün eklenmektedir.
Sgk doğum borçlanması yaşı düşürür mü?
Doğum borçlanması sadece ödenmesi gereken prim gününe etki etmektedir. Yani yaşa bir etkisi yoktur. Emekli olmak için yaşı bekleyen kişilerin prim gününü doldurması durumunda da yaşı beklemesi gerekmektedir.