Dolar kurunun durdurulamayan yükselişi, enflasyon rakamlarının geçen hafta 4 puan yükseltilmesi ve faizlerin indirilmesi sonucu birçok şeye zam geldi. En büyük zam yolda. Dış ve iç sebepler dolayısıyla doğalgaza devasa zam gelmesi muhtemel gözüküyor. Peki, doğalgaz zammı gelecek mi? Doğalgaza zam yapıldı mı?
SANAYİYE BİR ZAM DAHA
1 Aralık itibariyle sanayi ve enerji santrallerinde kullanılan doğalgaza yüzde 20 oranında zam yapıldı. Artan maliyetler dolayısıyla sanayi ve ticari kuruluşlarına zam yapıldığı söyleniyor. Konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatı henüz değişmedi. Avrupa'nın en düşük fiyatlı doğalgaz kullanımının Türkiye'de olduğu ve bu sebeple dünyada artan doğalgaz fiyatları sonrası artışın yapıldığı duyuruda yer aldı. Böylece ekim ayı ve Kasım ayından sonra bir zam daha yapılmış oldu. İşte geçen ay önce gelen zam hakkında tüm detaylar...
DOĞALGAZ ZAMMI KONUTLAR İÇİN DE GELİYOR MU?
Sanayi ve ticari kuruluşlara doğalgaza yüzde 48 oranında zam gelmişti. Bu zam büyük bir domino etkisi yaratmış durumda. Şimdiden makarna ve ekmeğe zam geldi. Bu zamlar sonrası konutlardaki doğalgaza da zam gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.
DOĞALGAZA BÜYÜK ZAM GELDİ
Döviz kurlarında beklenen büyük artış gelince zamlar da peş peşe geldi. Akaryakıtta ÖTV’nin sıfırlanması sonucu >dolar kurundaki her artış akaryakıta yansıdı. Bir haftada 3 defa motorin ve benzine zam geldi. Bu seferki zam doğalgaza gelmiş durumda. Elektrik üretimi için kullanılacak olan doğalgaza yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 48 zam gelmiş oldu.
Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı doğalgaz yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaz yüzde 48 şeklinde zamlanınca herkes konuta da doğalgaz zammı gelecek mi? sorusunu sormaya başladı.
KONUTLAR İÇİN DOĞALGAZA ZAM GELECEK Mİ?
Kuraklık, dünya genelinde doğalgaz fiyatlarının yükselişi, petrolün varil fiyatının 80 doları aşması ve Avrupa’da doğalgaz üretiminin azalması, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarının da fırlamasına neden oldu. Sene başından beri yüzde 18 seviyesinde konutlar için doğalgaza zam yapılmıştı.
Sanayi için elektrik kullanımına Ekim ayında yüzde 15 oranında zam gelmişti. Doğalgaz fiyatının Avrupa’da metreküp başına 100 dolara ulaşması sonucu gözler Türkiye’ye çevrildi. Kışın kapıda olması sonucu hem hanelerde hem de sanayilerde doğalgaz üretimi artacak. Bu bakımdan elektrik ve doğalgazda arz sıkıntısı yaşanabilir. Enerji tüketiminin yüzde 26’sı doğalgazla yapılıyor ve bu doğalgazın yüzde 99’u ithal ediliyor. Doğalgazla elektrik üretiminin yaygın olması ve doğalgazın metreküpünün artışı sonucu hem elektriğe hem doğalgaza büyük zam yolda. Kuraklık sonucu barajlardaki doluluk oranları yetersiz ve kömürün ithal edilmesi sonucu elektrik doğalgazla yapılacağı için daha pahalı üretiliyor.