Doğal gaz abonelik açma işlemleri nelerdir? Doğal gaz abonelik ücreti ne kadar oldu?
Yeni eve taşındınız veya iş yeri açtınız. Yapmanız gereken ilk işlem faturalarınızı aktif hale getirmek olacaktır. Peki doğal gaz abonelik açma işlemleri nelerdir? Doğal gaz abonelik ücreti ve doğal gaz aboneliği açtırmak için yapmanız gerekenler.
Yeni eve taşınan veya iş yeri açan kişiler şüphesiz doğal gaz aboneliğini açtırmaktadır. Özellikle de kış aylarında evini taşıyan veya yeni ev alan kişilerin en çok araştırdığı konulardan birisi de doğal gaz abonelik işlemleriyle ilgilidir. Her yeni yılda yapılan zamlarla birlikte abonelik ücretlerine de zam gelmektedir.
Her yıl vatandaşlar merakla doğal gaz abonelik ücretlerinin ne kadar olduğunu araştırıyorlar. Söz konusu ücretler 1 Ocak 2022 tarihinde yeniden güncellense de aslında tek bir abonelik ücretinden bahsetmek doğru olmayacaktır. Bu süreçte ilk etapta doğal gaz tesisatı ile aboneliğin ilk defa oluşturulup oluşturulmadığı incelenir. Doğal gaz tesisatıyla alakalı herhangi bir problem söz konusu olduğunda tutar, kombi ve doğal gaz kullanımı ve ön ödemeli sayaçlara bağlı olarak tespit ediliyor. Dikkate alınan bir diğer konu ise, dairenin yılı ve daha önce abonelik oluşturulup oluşturulmadığıdır.
2022 doğal gaz abonelik ücretleri ne kadar oldu?
Yeni bir eve taşındığınız ve doğal gaz tesisatında herhangi bir problem yoksa yalnızca abone bağlantı bedeli olan 1.158 TL’yi ödemeniz yeterli olacaktır. Ancak;
• Kombi güvence bedeli: 620 TL
• Şofben güvence bedeli: 35 TL
• İlave abone bağlantı bedeli: 651 TL
• Bağlantı kontrol ve onay bedeli ilk 100 metre için: 651 TL
• Merkezi sistem güvence bedeli: 551 TL
• Soba güvence bedeli: 551 TL
• Ocak güvence bedeli: 70 TL
• İlave bağlantı kontrol ve onay bedeli her 1 metre için: 4 TL olarak tespit edilmiştir.
İGDAŞ abone ücretleri
İstanbul’da ikamet eden vatandaşların en çok araştırdığı konu başlıkları arasında İGDAŞ abone ücretleri konusunda oluyor. Özellikle de soğuk kış aylarında doğal gaz abonelik işlemlerinin bir an önce yapılması son derece elzem. Bu süreçte EPDK’nın belirlediği abone bağlantı ücretini ödemeniz gerekiyor. Söz konusu ödemeyi, taşınmazdan çıktıktan sonra teslim alabilirsiniz. Bu bedel bir defaya mahsus olarak ödenmekte ve teminat olarak alınmaktadır.
Konut amaçlı veya konutlarla aynı binadaki konut dışı kullanımlarda bağlantı bedeli ilk 200 metrekare için 1.158 TL, KDV ve Damga Vergisi’nden oluşmaktadır. 200 metrekareden daha büyük yerlerdeyse her 100 metrekare için ilave olarak 1,007 TL, KDV ve damga vergisi ödemeniz gerekiyor. Abone için uygulanan fiyatlandırma, bağlantı durumuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu süreçte oluşabilecek bağlantı maliyetlerine karşı da yüzde 10 ilave ödeme yapmanız talep edilebiliyor.