15.03.2022-18:00 (Son Güncelleme:15.03.2022-18:04)

Diz kireçlenmesine ne iyi gelir? Çınar yaprağı kireçlenmeyi ortadan kaldırıyor

Kireçlenmenin başlıca nedenlerini ilerleyen yaş, ideal kilonun üzerinde olma, genetik faktörler ve eklemlerin çok sık kullanılmasıdır. Kireçlenme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur fakat doğru yöntemlerle ağrılı belirtiler hafifletilebilir.

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen, bilimsel ismi ise dejeneratif eklem hastalığı olan kireçlenme eklemlerde en yaygın görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kireçlenmenin başlıca nedenlerini ilerleyen yaş, ideal kilonun üzerinde olma, genetik faktörler ve eklemlerin çok sık kullanılmasıdır. Kireçlenme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur fakat doğru yöntemlerle ağrılı belirtiler hafifletilebilir.

İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu kireçlenme için, "Tıp dilinde osteoartrit olarak adlandırdığımız kireçlenme, eklem ve kas yapısının bozulmasıyla başlıyor. Dolayısıyla eklem ve kas ağrıları kireçlenmenin en kritik olumsuz etkisi şeklinde karşımıza çıkıyor. Bazen hastanın normal hayat akışını sıkıntıya sokabilecek ağrılar meydana geliyor. Aslında eklem ya da kasta kireçlenen bir doku yok, sadece yıllar içerisinde doku kaybı yaşanıyor.'' dedi.

Yaş ilerledikçe kireçlenme artıyor!


Kireçlenmenin yaş ilerledikçe daha çok arttığını söyleyen Dıraçoğlu, ''İnsan vücudunda bir eklem yıl içerisinde ortalama 2 milyon kez kullanılıyor, hareketlerin kusursuz bir yapıda olması için eklemin süngersi, sıvısının kıvamlı olması ve gergin bağlarla eklem kas dokusunun desteklenmesi gerekiyor. İşte bu mekanik ve kusursuz yapı zamanla deforme oluyor ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık ortaya çıkıyor. Böylece eklem hareketleriyle birlikte, ağrı ve kısıtlılık hissi geliyor. Kireçlenme yaş ilerledikçe daha sık görülse de genç hastalarımız da var. Çünkü hareketsizlik büyük bir sorun ama aşırı egzersiz, spor aktiviteleri, eklemleri zorlama gibi nedenlerle de kireçlenme problemi yaşanabilir.'' diye belirtti.

Kireçlenmeye karşı alınacak önlemler nelerdir?


Prof. Dr. Dıraçoğlu, kireçlenme için alınacak önlemler için şunları kaydetti: ''Günümüzde hastalığın farklı tedavi yöntemleri olduğunun altını çiziyor. Kilo vermek, hafif egzersizler, eklem içi enjeksiyon kireçlenmenin tedavi edilmesine yardımcı olurken, ileri seviyelerde cerrahi işlem gerektiğini söylüyor. İşte hastalığın ileri seviyeye taşınmaması noktasında kolajen peptit devreye giriyor. Kolajen vücudun kendisinde doğal olarak bulunan önemli bir yapı taşı. Cilt, kaslar, bağlar, kıkırdak ve kemik gibi hemen hemen her dokuda bulunuyor. Ancak yaşla birlikte vücuttaki kolajen yapısı bozulur ve bu durumda dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Yapılan araştırmalar kolajenin kireçlenmeye iyi geldiğini işaret ediyor fakat dışarıdan alınan kolajenin fayda sağlaması için hidrolize edilmesi, peptitlere yani en küçük parçalarına bölünmüş olması gerekir. Tarif ettiğim şekilde morina balığı derisinden üretilen, aktif peptitler içeren, hidrolize edilmiş takviyeler piyasada mevcut. Bunları kullanabilirsiniz. Tabi bunun yanında mutlaka düzenli beslenilmeli ve yormayan egzersizler yapılmalı; golf, yüzme, salon dansları ve bahçe işleri gibi."

Kireçlenme için bitkisel çözümler

- Kireçlenmenin sebep olduğu ağrıları doğal yollarla çözmek imkansız değildir. Özellikle çınar yaprağının kireçlenme sorununa çok iyi geldiği bilinmektedir.

- Bunun yanı sıra elma sirkesi tüketimi ve beslenme programına eklenecek protein desteği ile kemik dokusu oldukça güçlenecektir.

- Kas zayıflığını azaltmak için aktivitelerde bulunmak kirecin neden olduğu ağrıları azaltır.

- Gün içerisinde ağrıyan bölgelere buz tedavisi uygulamak da sızıları geçirir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr