18.10.2024-13:47 (Son Güncelleme:18.10.2024-13:47)

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İlahiyat Sempozyumunda Güçlü Vurgu Yaptı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilahiyat fakültelerinin rolünü ana hatlarıyla anlattı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan İlahiyat Sempozyumunda Önemli Açıklamalar

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "100. Yılında Türkiye'de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin önemini vurguladı.

İlahiyat Fakülteleri: Düşünce ve Bilgi Üretim Merkezleri

Erbaş, ilahiyat fakültelerinin, İslam dininin kavramlarının, temel esaslarının, tarihinin, kültür ve medeniyetinin derinlemesine incelendiği merkezler olduğunu ifade etti. "Bunlar aynı zamanda, fizik ve metafizik boyutuyla hayata dair her meselenin en yüksek düzeyde tartışıldığı yerlerdir." diye ekledi.

Krizin Kaynağı ve Çözüm Yolu

Başkan Erbaş, son üç asrın en büyük sorunlarından birinin epistemolojik ve ontolojik kriz olduğunu belirtti. "Varlığın, aşkın boyutunu reddeden ve ahlakın evrensel normlarını bencil bir anlayışa hapseden bir yaklaşım, dünyayı kaosa sürüklemiştir." dedi.

Dinin Doğru Anlaşılması Üzerine Vurgu

Müslüman toplumlar arasındaki krizlerin gün yüzüne çıktığını kaydeden Erbaş, "Din, doğru şekilde anlaşılmadığında ciddi sorunlar doğuruyor. Bilginin gerçekliğini inkar eden ve teknolojiyi sömürü aracı haline getiren eksiklikler, bunun en büyük nedenleri arasında." ifadelerini kullandı.

İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Rolü

Erbaş, dini bilginin üretilmesi ve toplumla buluşması için ilahiyat fakültelerinin önemli bir kaynak olduğunu vurguladı. "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, 81 ilimizde, 922 ilçemizde cami bulunmayan yer kalmadı." dedi.

Pedagojik Formasyon ve İhtiyaçlar

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın birçok kesime yönelik din hizmeti sunduğunu belirterek, "Bunları en iyi şekilde gerçekleştirebilmek için, pedagojik formasyona sahip insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu kaynağı da ilahiyat fakültelerinden temin etmeliyiz." dedi.

YÖK ile Diyanet İşleri Başkanlığı Arasında Önemli Protokol

Konuşmaların ardından, Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 'Uluslararası İlahiyat Programı İşbirliği Protokolü' imzalandı. Sempozyuma katılım gösteren çeşitli akademik isimler, gelişmelerin önemine vurgu yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle İSAM Dr. Tayyar Altıkulaç Konferans Salonu'nda düzenlenen "100. Yılında Türkiye'de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu"na katılarak konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr