11.10.2020-15:36 (Son Güncelleme:11.10.2020-15:36)

Dispozofobi Hastalığı Nedir?

Birçok izleyici ‘Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne?’ sorusuna yanıt arıyor ve merak içinde bekliyor. Peki bir kişi neden çöp toplar, biriktirir? Dispozofobi hastalığı nedir? Çöp biriktirme hastalığı ile ilgili bilgiler...

Masumlar Apartmanı dizisinden sonra dispozofobi hastalığı gündeme geldi. Peki dispozofobi hastalığı nedir? İşte dispozofobi hakkında bilgiler...

Dispozofobi hastalığı, kişinin değerli olduğunu düşündüğü şeyleri biriktirme hastalığıdır. Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı veya istifçilik olarak da anılan bir hastalıktır. Bu hastalık, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan şeylerin biriktirilmesi ve çöp bile olsa atılamaması durumudur. ‘Lazım olur’ düşüncesiyle, tutumlu olmak adına yapılan bir biriktirme durumu değildir. Ayrıca koleksiyonculuktan da çok farklıdır, çünkü atılmayan eşyalarda bir düzen yoktur ve tutarsızlık görülür.

NEDENLERİ

Ağır depresyon

Bunama

Psikoz

Sevgi Eksikliği

Kariyer Sorunları

NOT: Ağır depresyon, bunama ya da psikoz da bu hastalığa neden olabilmektedir.

ANILARI BİRİKTİRİRKEN DİKKAT

Beyin tümörü ya da benzeri durumlarda aniden ortaya çıkabileceği gibi, yıllar içinde yavaş yavaş da kendini belli edebilir. Biriktirme hastalığı ‘benim işime yarar, gelecekte kullanılır’ diyerek oluşabilmektedir. Normal kişiler de eşyalarla bağ kurup atmak istemeyebilir fakat seçim yapmak durumunda atılmasına karar verebilirler. Ancak istifçilik yapan kişiler, asla atmaya yanaşmazlar ve anlamsız eşyaları biriktirirler. Bu sebeple bir şeyleri saklarken ‘işime yarar mı’ sorusu düşünülmeli. Ayrıca anıları olan eşyaları da çok fazla biriktiriyorsanız bu da dispozofobi hastalığı olabilir. Anısı olan eşyaları saklarken değer verme sırasına göre karar alınmalıdır.

TEDAVİSİ

Dispozofobi hastalığının tedavisi vardır fakat çok da kolay bir tedavi sayılmaz. Dispozofobisi olan kişilerle çatışmak yerine aileler kendi haline bırakabilmektedir. Fakat kişi hastanede tedavi görmelidir. Çünkü kişi hasta olduğunu düşünmüyor. Ayrıca bu biriktirme hastalığı depresyon gibi bir sebeple de olabilir ve bu durumda sorun geçtiğinde biriktirme durumu da geçer.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr