Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Olur?
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi nedir, nasıl olur? Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman başlar, nasıl geçer?
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bir çok kedi sahibi dişi kedilerde kızgınlık dönemi hakkında sorular soruyor. Peki, dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl başlar, nasıl geçer? İşte detaylar.
DİŞİ KEDİLERDE KIZGINLIK DÖNEMİ NASIL OLUR?
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi bir kedinin en çok ilgiye ve bakıma ihtiyacı olduğu dönemlerden biridir. Ayrıca bu dönemde kedi sahiplerinin dikkatli ve sabırlı olması gerekmektedir. Zira dişi kediler kızgınlık döneminde evden kaçabilir, evdeki eşyaları parçalayabilir.
Dişi kedilerde kızgınlık dönemini engellemek için 2 yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki kedileri çiftleştirmek, ikincisi ise kedilere kısırlaştırma operasyonu uygulamaktır. Bazı kimseler, kısırlaştırmaya sıcak yaklaşmazlar. Kedilerin böylesi bir operasyonda canlarının yanacağını düşünürler. Ancak eğer kısırlaştırma yapılmazsa kediler daha fazla acı çekerler. Ayrıca kızgınlık dönemlerinde zorlu bir aşama geçirirler.
Özellikle yavru kedi bakımı bir hayli zordur. Bu nedenle evinizdeki canlara azami özen ve dikkat göstermelisiniz.
DİŞİ KEDİLERDE KIZGINLIK DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Kedilerin kızgınlık dönemi bir yıl içerisinde ortalama 3 defa yaşanmaktadır. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ise 5-8 aylıkken başlar. Yılda 3 defa kedinizi çiftleştirmek zorunda kalmak takdir edersiniz ki, kedi sahibi için pek de mümkün bir yol değildir.
Kedilerde kızgınlık dönemi çoğunlukla bahar ve yaz aylarının ilk zamanlarında yaşanır. Ancak bu durum sokaktaki kediler için geçerlidir. Evde yaşayan kediler, eğer şartlar müsaitse kış aylarında da kızgınlık dönemine girebilmektedirler. Zira ev doğa değildir. Yıl boyunca güvenli, sıcak ve aydınlık bir ortam görürler. Bu durum ise kedilerin kızgınlığını tetikler.
DİŞİ KEDİLERDE KIZGINLIK DÖNEMİ KAÇ GÜN SÜRER VE DAVRANIŞLARI NASILDIR?
Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girdiğini onların sık sık miyavlayarak tuhaf sesler çıkarmasından anlarız. Ayrıca fizyolojik bir reflex ile bulabildikleri her yere sürtünmeye başlarlar. Bu durum onların bulundukları yere koku bırakmasına ve bu sayede eş bulmalarına yardımcı olur.
Kızgınlık dönemi belirtileri sadece dişi kediler için geçerli değildir. Erkek kediler de bu belirtilerin aynısını yaşarlar.
Bu dönemin en büyük sorunu ise kedilerin sürekli olarak evden kaçma ve yüksekten düşme dürtülerini yaşamalarıdır. Böylesi bir sorun karşısında kedi sahipleri dikkatli olmalıdır.
DİŞİ KEDİ KIZGINLIK DÖNEMİ SAKİNLEŞTİRİCİ
Kızgınlık dönemi sakinleştirme metotları dişi kedilerde de erkek kedilerde de aynıdır. İlaç kullanmak yerine aşağıdaki yöntemleri uygulayarak kedinizin sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kedinizle bol bol oyun oynayın, onu yorun ve enerjisini atmasını sağlayın.
Beslenmelerine dikkat edin ve bol su içtiklerine emin olun.
Son mamasını, uyumadan önce verin. Bu şekilde ağırlaşacaklar ve onlar da sizinle beraber uyuyacaklar.
Kedi için rahatlatıcı müzikler açın (Müzik kedilerin de ruhunun gıdası)