Diş temizliği konusunda sınıfta kaldık!
Ağız ve diş sağlığının önemini tüm uzmanlar tarafından dikkat çekilmektedir. Yakın zamanda Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Zeynep Bulut bu konu hakkında açıklamarda bulundu Bulut, "Kesinlikle diş etlerimiz kanamamalı, kanıyorsa sebebini araştırmalıyız. Ağız hijyenimize dikkat edelim, bazen hasta bize başvurduğu zaman ciddi bir kemik kaybı söz konusu olabiliyor’’ dedi.
Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Diş Hekimi Zeynep Bulut, protezlerini temizlerken abartıya kaçıp çamaşır suyunda bekletenler ya da dişlerini sürekli karbonatla fırçalayanların olduğunu bunların faydadan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Ağız hijyenin sağlanmasının gerekliliği ve sağlanmaması durumunda oluşabilecek problemlere dikkat çekti.
Ağız kokusunun sebepleri
Ağız kokusunun hastalıklara yönelik bir haberci olabileceğini ve toplumda ağız ve diş sağlığına karşı bilinç oluşturulmasının önemli olduğunu aktaran Diş Hekimi Bulut, "Ağız kokusu bazı hastalıkların da habercisi olur o yüzden dikkat etmemiz lazım, ağız kokusu şikayetiyle başvuran kişilerin de aslında yüzde 25’inde bu sorun tespit edilmiş. Ağız kokusu ağız florasının bozulmasından kaynaklıdır, ilk önce buna bakmalıyız. En büyük sebebi; kötü ağız bakımı, yanlış alışkanlıklar, çürük, enfekte diş, kanamalı diş eti, ağız içindeki her türlü ülseratif, ödemli dokular, kötü yapılmış tedaviler ya da bozulmuş, miadını doldurmuş yapılar, tedaviler, sabit protezler, hareketli protezlerin iyi temizlenmemesi olduğunu söyleyebiliriz’’ şeklinde konuştu.
Ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz
Ağız içerisine bağlı olan bütün organlarımız zaten ağız kokusu açısından bir alt yapı oluşturduğunu; Geniz eti, bademciklerin iltihaplanması, daha girintili bademcik yapısına sahip olan kişiler ağız kokusu açısından tehdit altında olduklarını belirten Bulut, ‘‘Kesinlikle diş etlerimiz kanamamalı, diş fırçalarken dahi kanamamalı. Kanıyorsa eğer bunun sebebini araştırmalıyız. Öncelikle ağız hijyenimize dikkat edelim. Bakteri plağı, tartar, diş etine baskı yapan tedaviler, bunun dışında bozulmuş dolgular, çürük bunlar varsa diş etlerimizle ilgili ayrıca kontrolümüzü yaptırmalıyız. Diş etimizi kontrol edelim, kanama olmayacak gül kurusu renginde, stabil, dişe yapışık olacak. Hareketli, ödemli, kanamalı diş etlerinden mutlaka şüphelenmeliyiz. Herhangi bir lezyon, apse tedavi edilmediği zaman çene kemiği içerisinde kiste de sebep olabilir ve bazen bunlar o kadar sinsi ilerler ki hasta bize başvurduğu zaman ciddi bir kemik kaybı söz konusudur. Ağız kokusu hem ağız içerisindeki diş ve çene kemiği, diş eti hastalıklarımızın öncüsüdür hem de sistemik birtakım rahatsızlıklarımızın habercisidir’’ önemli uyarılarda bulundu.
‘‘Bir şey olmaz demeyin’’
Her yaş grubunda ağız ve diş temizliğinin çok önemli olduğunu bazen temizlik sağlamak isterken daha büyük zararlar verildiğini söyleyen Bulut, sözlerine şöyle devam etti: “Bebeklerde de bazen ağız kokusunu hissederiz annelere sıklıkla tavsiye ediyorum; bebektir bir şey olmaz diye geçmeyin, Nasıl olsa dişi yoktur diye düşünmeyin lütfen. Arada bir gözle ilk muayenesini kendiniz yapın. Özellikle hareketli protez kullanan yaşlılarımız mutlaka çıkartıp ayrıca içini dışını, sonra dişini fırçalayıp takmalılar. Vatandaşlarımızdan çok değişik şeyler duyuyoruz, ağzımızı fiziksel olarak iyice temizledikten sonra nane esanslı temizleyicileri tercih edebiliriz. Halk arasında çok bilinen ve doğru bilinen bir bitki karanfil; çiğnenebilir. Vatandaşlarımız şunu çok yapıyor; özellikle protezlerini temizlerken abartıya kaçıp çamaşır suyunda bekletenler ya da dişlerini sürekli karbonatla fırçalayanlar bunlar da aynı şekilde faydadan çok zarar getirebilecek uygulamalar. Bu proteze de zarar veren bir uygulama hiçbir şekilde yapmamaları gerekiyor. ‘’