17.07.2020-17:19 (Son Güncelleme:17.07.2020-17:18)

Dinen Evlilikte Kadının Görevleri

Evlilik, ailenin temeli olarak görüldüğü için din konusunda da birçok farklı görev ve sorumluluk eşler üzerine yüklenmiştir. Peki, dinen evlilikte kadının görevleri nelerdir?

Evliliklerin din açısından koyulan kuralları genellikle evliliğin sağlığını korumak ve eşler arasında anlaşmayı sağlamak amaçlı olmaktadır. Müslümanlığa göre hem erkeğin hem de kadının evliliğinde yerine getirmesi gereken bazı görevler bulunmaktadır.

Dinen evlilikte kadının görevleri, genellikle tek taraflı olmayıp, erkeğin de iyi niyetine bağlıdır. Bu görevler, genellikle kadının kocasına karşı yerine getirmesi gerektiğinin düşünüldüğü, gündelik işleri kapsamaktadır.

Peki, dinen evlilikte kadının görevleri nelerdir?

Dini Açıdan Bakıldığında Kadının Üstlenmesi Gereken Görevler Nelerdir?

Din, yalnızca ibadet ve inanç üzerine şekillenmekle kalmayan aynı zamanda sosyal ilişkileri ve anlaşmaları da düzenleyen de bir kurumdur.

Evliliğin devamını sağlamak, toplum açısından faydalı bir durum olduğu için din açısından erkeğin de kadının da sorumluluğunu alması gerektiği bazı görevlerin olduğu söylenmektedir. Peki, dinen evlilikte kadının görevleri nelerdir?

Bu konuda, kanaat duyma görevi öne çıkmaktadır. Kanaat, elindekiyle yetinmek, inanmak ve kanmak gibi anlamlara gelmektedir. Evliliklerde kadının kanaat duyması, içini rahatlatacağı ve kocasını yetersiz yönleri nedeni ile yargılamayacağı anlamına geldiği için hem kadını hem de adamı mutlu edecek bir görev olarak tanımlanmaktadır.

Kanaat, yalnızca kadın için geçerli bir görev olmayıp, erkeğin de sahip olması gereken bir erdemdir. Böylece, birbirlerine yeten eşler olarak dini bir gerekliliği yerine getirmiş olacaklardır. Dinen evlilikte kadının görevleri arasında malın korunması bulunmaktadır. Malın korunmasından kasıt, evlilikte söz konusu olan ortak eşya, para ve nesnelerin boş yere harcanmaması ve dış etkilerden korunmasıdır.

Dinen evlilikte kadının görevleri arasında bir diğeri ise sır saklanmasıdır. Bu, her iki taraf için de geçerli olup, eşlerin birbirlerine söyledikleri sırların başkaları tarafından duyulmaması için gayret gösterilmelidir. Bu davranış, iki tarafın da birbirlerine güvenmesini sağlayarak evliliği sağlamlaştırmaktadır.

Dini Açıdan Saygı Duyma Görevinin Önemi Nedir?

Kadının, din açısından bakıldığı zaman kocasına saygı duyması oldukça önemli bir konudur. Çünkü, kadın saygı duymadığı zaman hem kendine saygısını yitirerek üzülecek hem de kocasını ciddiye almayacaktır. Erkeğin de yerine getirmesi gereken bu görev sonucunda eşler arasında saygı oluşacak ve bu sayede evlilik daha sağlam temeller üzerinde yükselecektir. Saygı, aynı zamanda evliliğin ömrünü de uzatan bir olgudur.

Akrabalara Saygı Duyma Görevinin Önemi Nedir?

Kadının, evlilikte dini görevleri arasında akrabalara saygı göstermek de bulunmaktadır. Bir evlilik gerçekleştiğinde, iki kişinin yanında iki aile de bir araya gelmektedir. Bu durumun yarattığı sorumluluklardan bir tanesi de akrabalara karşı saygılı olmaktır.

Yeni bir aile kurmak, diğerlerine sırt çevirmek olarak algılanmaktan ziyade, birlik olmayı ve anlaşmazlıklar varsa bunun medeni yollardan çözümünü beraberinde getirmelidir.
Bu nedenle, hem kadın hem de erkek birbirlerinin akrabalarına saygılı davranarak, takdir etmeseler dahi bir uzlaşma yolu bulmalıdır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr