29.01.2021-15:45 (Son Güncelleme:29.01.2021-15:45)

Uzmanlar, koronavirüsün mevsimsel enfeksiyon gibi kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olabileceğini bildirdi.

1


Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin 'İş'te Fırsat Toplantısı'na katıldı. Prof. Dr. Azap, konuşmasında, Kovid-19 salgınındaki dalganın ülke ülke, hatta il il değiştiğini söyledi. Ankara’yı örnek vererek bu farklılıktan bahseden Prof. Dr. Azap, ‘Örneğin Ankara’da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşadık, 5'incisini bekliyoruz. Maalesef şu anda olgu sayısında kıpırdanma var. Ankara’da beklediğimiz 5’nci dalga muhtemelen şubat ayı ortasında başlayacak, mart ortasına kadar sürecek’ dedi.

2

'Salgın Bitecek, Virüs Kaybolmayacak'


Tüm dünyada bugüne kadar koronavirüs kaynaklı 100 milyon vakanın kayıtlara geçtiğini 2 milyon ölüm gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Azap, ‘Hem olgu hem ölüm sayısında ABD başı çekiyor. Türkiye 9’ncu sırada. Ama bunlar kesin tanı alınan sayılar. Tanı koyduğunuz her bir olguya karşılık tanı koymadığınız 9 olgu var. 100 milyon olgu diyoruz; ama 1 milyar kişiyi buldu. Yani dünya nüfusunun 1 milyarı enfekte oldu.

3


Ölüm sayısı da 2 milyon diyoruz; ama tanı koyamadıklarınızla 5 milyona yakın kaybımız oldu. Salgın bitecek; ama virüs kaybolmayacak. Kovid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz. En iyimser tahminle bağışıklık 2 yıl sürerse, bu 2 yılda bir yine özellikle kış aylarında artan sonra azalan bir hastalık yapacak’ ifadelerini kullandı.

4

1 Yıl Sonra Rahatlama Mümkün


Prof. Dr. Azap, geliştirilen ilaçların hastalıkları tedavi ettiği gibi virüsün yayılmasına da engel olduğunun altını çizerek, ‘Kovid-19 için şu an kullanılan ilaçların hiçbiri doğrudan virüsü ortadan kaldıran ilaçlar değil. Virüse doğrudan etkili ilaç, önümüzdeki yılın ocak, şubat aylarında geliştirilmiş olacak. En iyimser tahmin; bu yılın kasım, aralık ayı gibi bu ilaçlar yaygın şekilde kullanılıyor olacak.

5


Yani önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız. Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi’ dedi.

6

'Antikor Testleri Yasaklanmalı'


Sık sık aşının önemini vurgulayan, aşı çalışmalarının hızlı olmasının özensiz yapıldığı anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Azap, ‘Şu an uygulanan bütün aşıların ağır ve öldürücü enfeksiyon gelişimi önleme kapasitesi birbirine benzer.

7


Son 6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılanmasına veya antikora baktırmasına gerek yok. Antikorlara güvenemiyoruz. Antikor testleri yasaklanmalı; çünkü bilimsel faydası yok. andaki antikorun solunum yollarındaki virüse ne kadar etkili olacağını kestirmeniz mümkün değil. Önemli olan bağışıklık. Eğer Covid-19 geçirdiyseniz kanınızdaki antikordan bağımsız olarak en az 6 ila 8 ay bu hastalıktan korunuyorsunuz.

8


Bu kadar zaman geçmeden tekrar hastalanan kişiler var; ama sayıca çok azlar. Dünya genelinde kanıtlı 100 milyon kişi varsa, tekrar enfekte olan 10 binin altında. Çok çok düşük bir oran’ diye konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR